Solliciteren via e-mail doe je zo!

Door: Giezenaar 31-3-2016

Categorieën
:
Algemeen,

blog_image:article_banenr_15565286355cc6bdfb904d5.png:end_blog_image

Online solliciteren in Limburg
Hi there! Je bent op zoek naar een perfecte baan die bij je past, je hebt geweldige vacatures in Limburg gevonden en hebt besloten om te gaan reageren. Het kan zijn dat de potentiële werkgever in Limburg je online laat solliciteren via een standaard format, zodat je sollicitatie in een eigen systeem binnenkomt bij de juiste persoon. Maar het kan ook dat in de vacature staat vermeld dat je een e-mail moet sturen naar een specifiek genoemd persoon. In beide gevallen moet je aan een aantal dingen denken.

Een standaard format
In het eerste geval: als je solliciteert via een standaard online format moet je eraan denken dat je documenten aan bepaalde eisen moeten voldoen. Nadat je je gegevens hebt ingevuld, wordt vaak gevraagd om een aantal bestanden te uploaden (je cv en bijvoorbeeld je motivatiebrief). Als je bijvoorbeeld een creatief CV hebt gemaakt in een speciaal programma en dit als een JPEG-bestand hebt opgeslagen, kan dit bestand vaak niet meegestuurd worden. Zorg daarom altijd dat je ook een PDF-versie hebt.

Een persoonlijke e-mail
In het tweede geval stuur je een e-mail naar een specifiek persoon. Gebruik deze naam dan ook meteen in de aanhef, dat is wel zo persoonlijk. Hieronder nog een aantal tips:

 1. Solliciteer vanuit een professioneel e-mailadres
  Uiteraard niet je zakelijke e-mailadres (als je vanuit een andere baan solliciteert), maar een e-mailadres dat professioneel klinkt en waar je al je sollicitaties vanuit verstuurd. Kies een duidelijk adres dat bijvoorbeeld naar je naam linkt. Vermijd uiteraard dit soort e-mailadressen: saartjestaartje_16893@hotmail.com.
 2. Let op de kwaliteit
  Solliciteren via een e-mail gaat heel snel, maar wees niet TE snel. Open een apart bestand waarin je het stuk tekst typt. Print het een keer uit om het nog eens goed na te lezen (uit ervaring blijkt dat je dan sneller fouten ontdekt). Pas als je de tekst volledig perfect hebt afgerond, plak je deze in de e-mail. Dan voorkom je dat je op ‘’versturen’’ klikt terwijl de tekst nog niet af was. 
 3. Plaats je motivatiebrief op de juiste plek in de e-mail
  Je motivatiebrief kun je het beste in de body van de e-mail zetten. Je CV en eventuele andere documenten stuur je mee als bijlage.
 4. Check, check, dubbelcheck
  Stuur de e-mail altijd eerst naar jezelf. Op deze manier test je hoe je potentiële werkgever in Limburg jouw sollicitatie ontvangt. Soms kom je er achter dat de tekst verspringt of een rare opmaak heeft. Dit kun je dan altijd nog veranderen.
 5. E-mailadres, onderwerp en aanhef
  Kopieer het juiste e-mailadres dat in de vacature beschreven staat. Vervolgens kies je een onderwerp. Meestal wordt in de vacatures vermeld wat je in de onderwerpsregel moet zetten. Dit is vaak de functiebenaming waarop je solliciteert en een referentienummer. Op deze manier is het voor recruiters handig om je e-mail op een juiste manier te sorteren.