Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Sollicitatie
28-08-2023

Is het een slim plan om een sollicitatiebrief te schrijven via ChatGPT?

Met de komst van ChatGPT is alles veranderd. Werk is niet langer hetzelfde oude liedje, en sollicitatiebrieven zijn geen bron van nachtelijke wanhoop meer. We bevinden ons in een tijdperk waarin technologie niet alleen ons werk transformeert, maar ook onze benadering van sollicitaties op zijn kop zet. Dus, laten we even pauzeren en nadenken: welke wonderbaarlijke invloed heeft die vriendelijke ChatGPT eigenlijk op ons werk en op het schrijven van sollicitatiebrieven?

Wat is ChatGPT nu precies?

ChatGPT is een machine die in staat is om goed geschreven en inhoudelijk relevante tekst te genereren als antwoord op allerlei vragen. Deze machine is ontwikkeld door het Amerikaanse technologiebedrijf OpenAI en markeert een opmerkelijke stap in de richting van computers die kunnen concurreren met menselijke communicatie. ChatGPT genereert antwoorden door gebruik te maken van miljarden bestaande online teksten en leidt af welke formulering het meest logisch is.

Hoe kun je ChatGPT gebruiken voor een sollicitatiebrief?

Het is eigenlijk heel eenvoudig: ga naar ChatGPT, maak een account aan en geef een opdracht. Bijvoorbeeld: 'Schrijf een sollicitatiebrief voor de volgende functie...' Je kunt de volledige vacaturetekst invoeren, maar ook alleen de URL ervan.

Persoonlijke touch

ChatGPT begrijpt de relatie tussen de vacaturewebsite en het betreffende ministerie niet goed en de brief gaat niet in op de functie-eisen, en mist een persoonlijke touch. Het Nederlands is bijna foutloos, maar blijft vaak steken op het niveau van de vele standaard voorbeeldbrieven die online te vinden zijn.

De Amerikaanse carrière-adviseur Forage constateert dat het genereren van cv's en sollicitatiebrieven met ChatGPT op veel vlakken goed gaat, maar dat je ze wel moet controleren. De machine herhaalt vaak sleutelwoorden uit de vacature (bijna als plagiaat), maar de persoonlijke motivatie ontbreekt: hoe heb je de vaardigheden ontwikkeld en wat drijft je persoonlijk? Volgens het bedrijf blijkt uit de resultaten dat ChatGPT over het algemeen standaard sollicitatiebrieven produceert die waarschijnlijk niet zullen leiden tot een uitnodiging voor een gesprek.

Bron: intermediair.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?