Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Blog
15-12-2023

Met deze vacaturetips trek jij meer sollicitanten aan!

De krapte op de arbeidsmarkt heeft een negatief effect op de groei van veel bedrijven, maar sommige werkgevers krijgen wel een goede response op hun vacatures.
Wat doen zij anders?
Hier zijn enkele tips om de response naar een hoger niveau te tillen!

Pas de vacaturetekst aan op jouw doelgroep

Slechte response komt vaak door een saaie, niet overtuigende vacaturetekst. Maak een krachtige eerste indruk met beknopte en scanbare teksten. Gebruik bijvoorbeeld opsommingstekens in plaats van lange alinea's. Zorg ervoor dat je taalgebruik past bij jouw doelgroep. Ben je op zoek naar MBO'ers? Gebruik dan duidelijke en heldere taal. Het vermelden van realistische details in de vacaturetekst is ook cruciaal. Potentiële werknemers willen weten wat ze kunnen verwachten, zoals concrete ontwikkelingsmogelijkheden.

Niet: "Ruimte voor persoonlijke groei."
Wel: "Maandelijks krijg je X budget of X uur voor cursussen en opleidingen."

Benadruk specifiek de arbeidsvoorwaarden

Het vermelden van concrete details, zoals het salaris, in de vacaturetekst is van belang. Onderzoek toont aan dat het noemen van het salaris leidt tot 45% meer sollicitanten. Een kleine aanpassing met grote impact.

Voor veel bedrijven is het vermelden van het salaris echter politiek gevoelig dat blijkt uit een ander onderzoek waaruit blijkt dat slechts 48% van de Nederlandse vacatureteksten salarisinformatie, wat wijst op ruimte voor verbetering.

Het is ook belangrijk om specifiek de secundaire arbeidsvoorwaarden te noemen. Een 13e maand, reiskostenvergoeding, thuiswerkmogelijkheden, lunch op het werk, keuzebudgetten en een pensioenregeling kunnen allemaal de interesse van een kandidaat vergroten. Het volstaat niet om alleen te vermelden dat je goede secundaire arbeidsvoorwaarden hebt.

Kies het juiste kanaal afgestemd op jouw doelgroep

Academici zijn vaak bereid te verhuizen voor werk en die werf je via landelijke en regionale vacaturesites. De meeste HBO'ers zijn bereid om 30 km te reizen voor hun werk en zijn dus het best te werven door regionale media kanalen in te zetten. MBO'ers willen vaak in de buurt van hun woonhuis werken en zijn daarom goed te bereiken via lokale en regionale vacaturewebsites.

Via vacaturesites bereik je pro-actief werkzoekenden. Dit is maar 10% van de beroepsbevolking. Om de response te verhogen kan jij jouw vacature mbv Jobmarketing campagnes (Social Media en Google Ads) onder de aandacht brengen van de latent werkzoekenden.

Zorg dat alles up-to-date is

Als je een vacature extern plaatst, zorg er dan voor dat de actuele vacatures ook op je eigen website staan. Veel kandidaten solliciteren bij voorkeur rechtstreeks bij de werkgever. Daarnaast laat je zien dat het een actuele vacature is. Als de vacature ergens anders online staat, maar niet op je eigen website, kan dit ertoe leiden dat sollicitanten afhaken. Zorg voor een “true story”. Mocht je 1 vacature hebben, zorg dan dat jij ook een aantal stage plaatsen op jouw vacature pagina publiceert. Hiermee laat je als werkgever zien dat er dynamiek is binnen jouw onderneming.

Informeer jouw werknemers

Informeer ook je medewerkers over de vacature, zodat zij deze kunnen delen en eventuele vragen kunnen beantwoorden als bekenden van hen willen solliciteren. Daarnaast voelen de huidige medewerkers zich ook meer betrokken bij jouw bedrijf. Overweg om jouw medewerkers te belonen met een referal bonus als ze een kandidaat aandragen die wordt aangenomen.

Medewerkers aan het woord

Niemand kan een bedrijf beter promoten dan de eigen medewerkers. Zij zijn de ideale bron om te vertellen waarom werken bij jouw bedrijf zo aantrekkelijk is. Maak hier optimaal gebruik van.

Overweeg om korte, authentieke verklaringen of verhalen van huidige medewerkers te publiceren op de vacaturepagina. Dit geeft potentiële sollicitanten een beter beeld van de ervaring van werken bij jouw bedrijf. Als je groots wilt uitpakken, overweeg dan het maken van video's met deze testimonials.

Aanvullende tips

 • Benadruk in je vacatureteksten de betrokkenheid van jouw bedrijf bij maatschappelijke problemen. In 2023 hechten mensen steeds meer waarde aan een positieve impact, ook op de werkvloer.
 • Zorg ervoor dat geïnteresseerden gemakkelijk vragen kunnen stellen of contact kunnen opnemen met je bedrijf, om de drempel voor potentiële sollicitanten te verlagen.
 • Voeg links toe naar de sociale mediapagina's van je bedrijf, zodat potentiële kandidaten een beter beeld krijgen van jullie bedrijfscultuur en activiteiten.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over hoe wij jou kunnen helpen op de response op jouw vacature te verbeteren. Stuur dan een mail naar [email protected] of bel met 043-3560106

Bron: Frankwatching.com
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?