Zo beantwoord je ongepaste vragen tijdens je sollicitatiegesprek
Een overtuigende motivatiebrief schrijven en een mooi cv maken zijn vaak de eerste stappen in jouw zoektocht naar een nieuwe baan. Heb je hiermee interesse gewekt bij een recruiter of werkgever? Mooi! Grote kans dat je vervolgens wordt uitgenodigd op sollicitatiegesprek.
Natuurlijk is je gesprekspartner reuze nieuwsgierig naar jou tijdens zo’n eerste kennismaking. Maar dat geeft hem of haar natuurlijk niet het recht om het hemd van je lijf te vragen. Helaas kan het voorkomen dat er tijdens een sollicitatiegesprek toch een ongepaste (én verboden) vraag aan je wordt gesteld. Hoe ga je hiermee om? En wat kun je dan het beste antwoorden? Samen met Robin Bakker van CVster geven we je tips.
Waar kom je eigenlijk vandaan?
Volgens de wet mogen werkgevers geen onderscheid maken tussen allochtonen en autochtonen gedurende de sollicitatieprocedure. Tijdens een sollicitatiegesprek mag daarom niet gevraagd worden naar je afkomst of cultuur.
Om te kunnen beoordelen of jij de ideale kandidaat bent voor de functie is een sterk cv veel belangrijker dan jouw afkomst. Je kunt je gesprekspartner hier op vriendelijke wijze aan herinneren wanneer je liever (nog) niet op je etniciteit ingaat. Ook kun je de vraag beantwoorden door de tegenvraag “Waarom is dat voor deze functie van belang?” te stellen.
Wat is jouw godsdienst?
Vaak is er geen enkele reden om dit te vragen tijdens een sollicitatie. Je kunt degene die de vraag stelt erop wijzen dat je dit geen toegevoegde informatie vindt voor het gesprek. Op deze manier maak je een zelfverzekerde indruk en laat je je niet uit het veld slaan. Solliciteer je voor een functie op - bijvoorbeeld - een Katholieke school? Dan is jouw geloofsovertuiging wel van belang en mag je gesprekspartner hier wel naar vragen.
Wat is jouw seksuele geaardheid?
Jouw voorkeur voegt niets toe aan jouw capaciteiten om een functie te bepalen. Wanneer je liever niet direct op deze vraag wilt ingaan, kun je er voor kiezen om hier op een ludieke wijze op in te gaan. Vertel dat op wie jij verliefd wordt, geen invloed heeft op hoe succesvol jij op de werkvloer bent. Ook kun je deze vraag met een wedervraag beantwoorden: “Deze vraag verbaasd me. Waarom is dat voor deze functie van belang?”.
Ben je van plan om kinderen te krijgen?
Vaak zijn vrouwelijke sollicitanten het ‘slachtoffer'. Recruiters en werkgevers willen natuurlijk weten hoe de vlag erbij hangt. Toch is deze vraag verboden en heeft het niets te zoeken bij een sollicitatie. Reageer ludiek dat je hier komt voor een baan en niet voor een afspraak bij de gynaecoloog. Op deze manier wuif je de vraag weg en kun je jouw humoristische kant laten zien.
Bang dat de werkgever je afwijst als je het antwoord op de vraag ontwijkt? Je kunt er dan ook voor kiezen om te liegen, want dit is niet verboden. Zeg dan dat je momenteel nog geen kinderwens hebt.
Wat is jouw politieke overtuiging?
Op basis van politieke overtuiging wil je natuurlijk jouw droombaan niet laten schieten. Wanneer dit wordt gevraagd tijdens een sollicitatie kun je altijd een wedervraag stellen zoals: “Is er een bepaalde reden dat u dat vraagt?”. Een andere optie is om te vragen of je nog langer na mag denken over de vraag en hier op een later moment op terug kunt komen.
Gelukkig komen ongepaste vragen nauwelijks voor. Toch raden we je aan om je goed voor te bereiden voor het geval dat ze - helaas - wel gesteld worden.