Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
60 plussers WIA
Nieuws
05-03-2024

60-plussers te snel toegang tot WIA-uitkering

Door personeelstekorten bij het UWV worden steeds meer 60-plussers arbeidsongeschikt verklaard, terwijl sommigen nog zouden kunnen werken. Dit leidt tot zorgen onder werkgevers en arbeidsdeskundigen, vooral gezien er ruim 400.000 vacatures openstaan.

Reden voor automatische arbeidsongeschiktheid

Het UWV kampt al jaren met een tekort aan keuringsartsen. Vanaf oktober 2022 worden 60-plussers die twee jaar in de ziektewet zitten automatisch voor 80 tot 100 procent arbeidsongeschikt verklaard. Dit resulteerde tot december 2023 in ruim 13.000 mensen die een WIA-uitkering ontvingen.

Kritiek vanuit de bedrijfswereld

Het hoge percentage goedkeuringen voor WIA-uitkeringen onder 60-plussers (89% vorig jaar) roept vragen op. Dit resulteert in een verlies aan arbeidsjaren voor de samenleving en veroorzaakt gevoelens van afschrijving onder sommige werknemers. Door deze regeling is er een groot verlies aan arbeidspotentieel. Een eerlijke toetsing is dus van belang in een tijd waarin alle beschikbare arbeidskrachten nodig zijn.

Ongelijke behandeling

Bovendien wijst men op de ongelijke behandeling tussen 59-jarigen en 60-plussers in het arbeidsongeschiktheidssysteem. Voor mensen jonger dan 60 jaar gelden vaak striktere regels en criteria bij de beoordeling van arbeidsongeschiktheid. Ze moeten bijvoorbeeld aantonen dat ze niet in staat zijn om werk te verrichten dat past bij hun opleiding, ervaring en fysieke gesteldheid. Echter, vanaf de leeftijd van 60 jaar worden de eisen vaak versoepeld.

Onzekerheid over de toekomst

Het UWV benadrukt dat 60-plussers met een WIA-uitkering nog steeds potentieel hebben, maar de vraag blijft of het UWV in staat zal zijn om in de nabije toekomst de beoordelingen van 60-plussers op te pakken zoals voorheen. De regeling loopt tot eind dit jaar, maar het is onduidelijk of deze verlengd zal worden.

Bron: NOS.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?