Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
29-03-2024

1 op 3 Nederlandse organisaties gebruikt AI bij sollicitatieproces

Artificial intelligence is al geruime tijd een opkomende trend en steeds meer bedrijven passen dit toe. Momenteel maakt een derde van de Nederlandse organisaties (34%) gebruik van artificial intelligence (AI) in het wervingsproces van nieuwe werknemers. Het voorziene groeipercentage blijft toenemen; een kwart van de bedrijven heeft plannen om AI nog meer te incorporeren in sollicitatieprocessen. Werknemers uiten echter bezorgdheid over deze ontwikkeling, waarbij een derde van hen denkt dat de inzet van AI de kans op discriminatie vergroot. Dat is gebleken uit een onderzoek van Indeed onder 2223 werkende Nederlanders en 594 HR-eindverantwoordelijken.

De inzet van AI in wervingsprocessen

AI wordt nu vooral gebruikt om vacatures te schrijven (20%) en sollicitatiegesprekken voor te bereiden (13%). Eén op de tien bedrijven bevindt zich in een verder gevorderd stadium en gebruikt technologie om cv's te beoordelen. Er bestaat weinig bezorgdheid onder HR-professionals dat hun banen worden gekannibaliseerd; 28% ziet het gebruik van AI zelfs als een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten in de sector.

Gebrek aan transparantie over het gebruik van AI in het sollicitatieproces

Bijna 80% van de werknemers wil transparantie van hun werkgever over het gebruik van AI in het sollicitatieproces. Het blijkt echter dat slechts 37% van de werkgevers daadwerkelijk transparant is over het gebruik ervan. Veel potentiële kandidaten (39%) zouden afzien van solliciteren als ze vooraf wisten dat hun sollicitatie door AI beoordeeld zou worden. Sterker nog, 80% van de werknemers geeft er de voorkeur aan beoordeeld te worden door een persoon boven een AI-systeem.

Zorgen over discriminatie

Een derde (34%) van de werknemers is bezorgd dat de inzet van AI de kans op discriminatie vergroot. Stan Snijders, Managing Director van Indeed Benelux, zei: Door kritisch te blijven op het gebruik van AI en de bijbehorende processen kunnen we ervoor zorgen dat deze technologie op een verantwoorde manier wordt gebruikt. Hij voegde eraan toe: "AI kan inderdaad worden gebruikt om vooroordelen in werving- en selectieprocessen te verminderen, zolang het maar op een verantwoorde en doordachte manier gebeurt. Op deze manier kunnen we gelijke kansen creëren voor alle medewerkers, ongeacht de samenstelling, concludeert Stan Snijders.

Als dé grootste vacaturesite van Limburg begrijpen wij dat iedere vacature uniek is en maatwerk vraagt. Daarom bieden wij jou de mogelijkheid om op ieder gewenst moment contact op te nemen met onze arbeidsmarktadviseurs. Samen analyseren wij welke strategie het meest geschikt is voor jouw vacature, zodat jij de juiste kandidaten kunt werven!

Wil je jouw vacaturetekst zo effectief mogelijk verspreiden op de Limburgse arbeidsmarkt? Neem dan contact op met het team van Banenrijklimburg voor advies en ondersteuning!

Bron: hrpraktijk.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?