Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Goede vacaturetekst
Nieuws
10-03-2023

10 gouden tips voor een onweerstaanbare vacaturetekst!

Een goede vacaturetekst is van cruciaal belang, vooral nu de arbeidsmarkt steeds krapper wordt en het vinden van geschikte kandidaten steeds moeilijker wordt. Naast het vinden van je vacature, is het uiteindelijke doel dat kandidaten ook daadwerkelijk solliciteren. Hieronder staan 10 tips die je kunnen helpen bij het aantrekken van jouw droomkandidaat!

1. Gebruik een duidelijke functietitel

Je kunt best woorden als 'expert', 'goeroe', 'pro' of 'tijger' in vacaturetitels te vermijden, omdat deze termen weinig duidelijkheid geven over de inhoud van de functie en bovendien weinig zoekvolume hebben. Een titel als 'Commerciële Tijger' geeft bijvoorbeeld minder informatie over de functie dan een titel als 'Junior Commercieel Medewerker'. Het is daarom raadzaam om eerst een klein zoekwoordenonderzoek te doen om te bepalen welke functienaam het meest gezocht wordt voordat je een vacature online plaatst.

2. Vang de aandacht met een krachtige intro

Vaak heb je slechts enkele seconden om de aandacht van de lezer te krijgen en vast te houden. Daarom is het belangrijk om in de introductie kort en bondig te beschrijven naar wie je op zoek bent en de functie in twee tot drie zinnen te omschrijven.

3. Gebruik opsommingen

Voordat mensen solliciteren op een vacature, scannen ze meestal eerst de tekst. Eenmaal je hum interesse hebt gewekt met de introductie, is het van belang om die interesse gedurende de hele vacature vast te houden. Een manier om dit te doen, is door gebruik te maken van opsommingstekens. Het doel van deze tekens is om de kandidaat geboeid te houden zodat ze de vacature blijven lezen.

4. Voeg data toe voor Google for Jobs

Google for Jobs kan van pas komen bij het zoeken naar vacatures. Google for Jobs is een zoekmachine voor vacatures die verschijnen in de zoekresultaten van Google. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt naar "Communicatie vacature" in Google, zal je als eerste de vacatures van Google for Jobs bovenaan zien staan. Hierbij is het belangrijk dat je bepaalde data, zoals de salarisindicatie of de locatie, in de tekst hebt staan.

5. Vertel het verder

Social media stelt je niet alleen in staat om passief zoekende kandidaten te bereiken, maar ook om je vacature te laten zien aan een groot aantal professionals binnen jouw uitgebreide netwerk. Dit vergroot de kans dat zij de vacature delen met iemand die mogelijk geïnteresseerd is. Social media is ideaal voor het creëren van bereik. Maar om de vacature nog meer onder de aandacht te brengen van actief werkzoekenden, is het aangeraden de vacature op een vacaturesite te plaatsen.

6. Geef aan dat werken op afstand mogelijk is

Een duidelijke les die we uit de COVID-19 pandemie kunnen trekken, is dat werken op afstand in veel gevallen uitstekend mogelijk is. Bovendien blijken werknemers vaak productiever te zijn zonder afleiding van collega's. Het belang van flexibele werkregelingen neemt toe en sollicitanten zijn zelfs bereid om genoegen te nemen met een lager salaris als dat betekent dat ze kunnen thuiswerken.

7. Bekijk de benefits

Maak een lijst van wat jullie bedrijf uniek maakt en waarin je je onderscheidt van andere werkgevers. Kandidaten hechten doorgaans veel waarde aan de volgende voordelen:

 • Flexibele werktijden
 • Mogelijkheden voor werken op afstand
 • Aantal vakantiedagen
 • Vergoeding voor reiskosten, zoals OV of een auto van de zaak
 • Gratis lunches

8. Tweerichtingsverkeer

Een sollicitatiegesprek is bedoeld om te ontdekken of de sollicitant bij de werkgever past, maar het is net zo belangrijk dat de sollicitant kan beoordelen of de werkgever bij hen past. Bij een tweerichtingsverkeer is het aan beide partijen om blokkades te voorkomen, maar als er toch obstakels zijn, is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om deze op te lossen. Het is belangrijk om de sollicitant alle ruimte te geven en hen te behandelen als een gewaardeerde gast, vooral in een arbeidsmarkt waar er meer vacatures zijn dan werklozen.

9. Geef een loonindicatie

Recent onderzoek toont aan dat 45% van de mensen eerder geneigd is om te solliciteren naar een baan waarbij het salaris wordt vermeld. Het vermelden van een “marktconform salaris” of “een salaris gebaseerd op ervaring” kan niet als transparant worden beschouwd. Sollicitanten willen graag weten wat hen te wachten staat. We hebben namelijk allemaal onze financiële verplichtingen.

10. Schrijf de tekst niet voor een breed publiek

Een hoge conversieratio bij vacatures is niet altijd gunstig. Het uiteindelijke doel blijft natuurlijk wel dat de call-to-action-knop wordt aangeklikt, maar je wilt niet dat jan en allemaal op deze knop klikt. Daarom kun je best in de vacaturetekst al een selectie te maken van kandidaten die bij jouw bedrijf passen. Dit doe je niet door simpelweg een lijst met functie-eisen op te sommen. Daarom is het belangrijk om subtiele aspecten in de tekst te verwerken, zoals de lengte van de zinnen en de tone of voice.

Bron: Frankwatching.com
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?