Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
vakantiegeld bestemming
Nieuws
18-04-2023

Waar geven we ons vakantiegeld aan uit?

Voor veel werkende Nederlanders is het een belangrijk moment: volgende maand krijgen de meesten hun vakantiegeld uitbetaald. Echter, niet iedereen besteedt dit geld meteen aan een vliegticket of reis. Uit onderzoek dat Improof Research heeft uitgevoerd in opdracht van booking.com blijkt dat 30% van de Nederlanders het vakantiegeld niet gebruikt voor een vakantie.

Volgens de onderzoekers zijn er diverse redenen waarom 30% van de Nederlanders het vakantiegeld niet aan een vakantie besteedt, zoals de hoge inflatie, het aflossen van schulden, sparen voor de toekomst of het doen van grote aankopen. Er is zelfs een klein percentage van 7% dat het vakantiegeld voor andere doeleinden gebruikt.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die het volledige vakantiegeld uitgeven aan een vakantie. Dit is het geval voor 50% van de respondenten die deelnamen aan het onderzoek. De steekproef werd uitgevoerd onder 1010 mensen van 18 jaar of ouder die verantwoordelijk zijn voor het plannen van hun eigen vakanties.

Hoe is het krijgen van vakantiegeld eigenlijk ontstaan?

De voorloper van het vakantiegeld is het betaald verlof, wat mensen vanaf het begin van de vorige eeuw konden aanvragen. Het maken van een reis tijdens dit verlof konden veel mensen zich niet veroorloven, omdat zij simpelweg hiervoor niet de financiële middelen hadden.

Mede hierdoor werd in de jaren 60 het vakantiegeld geïntroduceerd. De timing van het overmaken van vakantiegeld, zo kort voor de zomervakantie, is gekozen zodat mensen het geld ook daadwerkelijk zouden gebruiken voor de vakantie.

Vakantie voor werknemers werd ook door de werkgever als iets positiefs gezien, omdat de werknemers hierdoor gemotiveerder en fitter zouden zijn.

Zoek jij nog een vol motivatie een leuke baan? Check dan de laatste nieuwe vacatures!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?