Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Recruiters
Blog
07-06-2024

In welke eigenschappen onderscheiden recruiters zich?

Uit recent onderzoek van The Selection Lab blijkt dat nieuwsgierigheid het kenmerk is dat recruiters het meest onderscheidt van andere beroepsgroepen. Recruiters zijn zelfs 15% nieuwsgieriger dan andere sollicitanten. Enthousiasme volgt op de voet: recruiters zijn gemiddeld 8% enthousiaster dan kandidaten in andere beroepen. Wat betreft organisatievermogen en nauwkeurigheid scoren recruiters echter lager, met respectievelijk 14% en 24% minder.

Enthousiasme en aanpassingsvermogen

Naast nieuwsgierigheid is ook enthousiasme een opvallende eigenschap van recruiters. Daarnaast blijkt hun aanpassingsvermogen een belangrijke rol te spelen. Volgens onderzoekers van The Selection Lab correleert dit aanpassingsvermogen sterk met nieuwsgierigheid. Recruiters die nieuwsgierig zijn, ondersteunen een growth mindset en bevorderen gelijke kansen binnen de organisatie.

Intelligentie speelt ook een rol

Intelligentie is eveneens een belangrijke factor bij de selectie van recruiters. Joeri Everaers-Welten van The Selection Lab merkt op dat aangenomen recruiters gemiddeld 15% hoger scoren op abstract redeneren en 12% hoger op verbaal redeneren dan hun niet-aangenomen collega's. Hoewel numerieke intelligentie minder zwaar weegt, blijkt objectieve meting van intelligentie de kans te vergroten dat intelligentere kandidaten worden aangenomen.

Minder zelfvertrouwen en omgaan met stress

Opvallend is dat aangenomen recruiters lager scoren op zelfvertrouwen en omgaan met stress. Ze hebben gemiddeld 6% minder zelfvertrouwen en kunnen 32% minder goed omgaan met stress dan andere kandidaten. Dit past bij het profiel van een 'insecure overachiever', iemand die altijd streeft naar het overtreffen van verwachtingen en daardoor waardevol is voor werkgevers.

Cultuur en werkplezier

Er zijn ook verschillen tussen aangenomen en niet-aangenomen sollicitanten op het gebied van culturele voorkeuren. Aangenomen recruiters geven de voorkeur aan stabiele, gestructureerde en resultaatgerichte werkomgevingen. Ze hechten 15% meer waarde aan plezier in hun werk en zijn 13% meer compatibel met een cultuur die functioneert als een 'geoliede machine'. Daarnaast geven ze maar liefst 22% meer de voorkeur aan een stabiele werkomgeving.

Conclusie

Nieuwsgierigheid is de belangrijkste eigenschap die recruiters onderscheidt van andere beroepsgroepen, gevolgd door enthousiasme. Hoewel ze minder scoren op nauwkeurigheid en organisatievermogen, maken hun nieuwsgierigheid en enthousiasme hen waardevolle kandidaten. Intelligentie speelt ook een rol bij hun selectie, en ondanks een lager zelfvertrouwen en minder goed omgaan met stress, zijn ze bijzonder geschikt voor gestructureerde en plezierige werkomgevingen.

Op Banenrijklimburg vind je de meest actuele vacatures. Kijk hier voor alle HR/recruitment vacatures in Limburg!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?