Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
14-04-2022

Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?

Er komt een nieuwe functie vrij binnen jouw organisatie en deze dient opgevuld te worden. Een goede vacaturetekst zorgt niet alleen voor de juiste kandidaten, het draagt ook bij aan de Employer Branding. Wij zorgen voor de zichtbaarheid van je vacature, maar hoe zorg je ervoor dat jij de juiste kandidaten aantrekt en hoe schrijf je nu een goede vacaturetekst? Ontdek het hier!

Je bent op zoek naar de ideale kandidaat om de vacature in te vullen. Welke competenties en eisen zijn belangrijk en wil je dat je nieuwe collega heeft? Op welke manier kun je de juiste kandidaat bereiken? Pas jouw tone of voice aan op de doelgroep die jij zoekt voor deze functie. Zo schrijf je gerichter én creatiever om de aandacht te trekken van jouw toekomstige collega.

Creatieve en originele vacaturetekst

Onderscheidt jouw bedrijf middels een originele en pakkende vacature tekst. Het begint bijvoorbeeld bij een goede openingszin. Weet de kandidaat uit te dagen, wees uniek, duidelijk en concreet.

‘Dat de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van 10 medewerkers in jouw handen ligt, schrikt jou niet af. Sterker nog: dát is waarom jij de stap naar een leidinggevende functie wilt zetten.’

Vacaturetekst schrijven: de inhoud

Je kunt beginnen met het schrijven van de vacature. Hierin zijn een aantal onderdelen ontzettend belangrijk: 

De functietitel

Houd functietitels zoals ze zijn. Gebruik gangbare termen en hou het simpel. Op deze manier bereik je de juiste kandidaten. Wanneer je een functie meer laat lijken dan deze daadwerkelijk is, is de kans groot dat mensen solliciteren die misschien overgekwalificeerd zijn en dat de mensen die juist geschikt zijn, niet solliciteren, omdat ze denken dat de vacature te hoog gegrepen is.

Gebruik geen afkortingen in je functietitels en kies daarnaast voor een neutrale vorm; gebruik dus geen mannelijke of vrouwelijke variant. 

De intro
Met de eerste zinnen trek je de aandacht. Jouw intro moet sterk binnen komen. Waarom moet deze kandidaat bij jou bedrijf en in deze functie komen werken? Maak de functie interessant, zie het als een opwarmer voor de rest van de vacature.

De functieomschrijving
In de volgende alinea’s van de vacaturetekst wordt de functie verder beschreven. Zorg ervoor dat je de functie helder en duidelijk toelicht, zodat jouw toekomstige collega weet wat hij/zij kan verwachten.

Daarnaast willen kandidaten vaak weten wat voor arbeidsvoorwaarden er zijn. Zorg er daarom voor dat je aandacht besteed aan het introduceren van het bedrijf en de organisatie. Wat maakt het interessant om juist voor jouw bedrijf te werken?
Wat verdient iemand in deze functie, op hoeveel vakantiedagen heeft hij/zij recht, et cetera. Vermeld deze informatie en verwerk je enthousiasme in de tekst.

Tijd voor actie
De vacature staat op papier: de kandidaat weet precies wat hij/zij kan verwachten van de functie, wie jouw bedrijf is en welke arbeidsvoorwaarden er gelden. Tijd voor actie! Zorg ervoor dat je duidelijk vermeld op welke manier de kandidaat kan solliciteren.

De vormgeving van de vacaturetekst

Tekstueel zit de vacature nu goed in elkaar. Zorg er altijd voor dat je nog een keertje extra checkt op spelling. Vermijd daarnaast ook lange stukken tekst en maak gebruik van alinea’s. Dit verbetert de leesbaarheid enorm, vooral wanneer jouw vacature op een telefoon bekeken wordt.

Check de vacaturetekst op vooroordelen

Sommige functie-eisen kunnen onschuldig lijken, maar toch als discriminerend worden gezien. Het is daarom altijd goed om hier nog een extra blik op te werpen.
Een aantal voorbeelden zijn:
• Jij bent een vakman > een vrouw kan net zo goed een functie uitoefenen dan een man dat doet
• Nederlands is jouw moedertaal > met deze zin discrimineer je op afkomst. Iemand met een moedertaal anders dan Nederlands zou dezelfde functie ook prima kunnen vervullen.

Je hebt een pakkende en discriminatievrije vacaturetekst geschreven. Jouw vacature is klaar om te plaatsen!

Ben jij op zoek naar extra personeel? Plaats dan jouw vacature op Banenrijklimburg en vind de ideale kandidaat in Limburg!

 

Bron: www.werkis.nl

 

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?