Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Blog
27-05-2024

Zo schrijf je een goede vacaturetitel die interesse wekt bij potentiële kandidaten

Een goede titel bij een vacature is van cruciaal belang. Het is niet alleen de eerste indruk die een potentiële kandidaat krijgt, maar ook een essentieel onderdeel voor de online vindbaarheid van de vacature. Zoek je iemand die klanten gaat helpen in de winkel, noem de vacature dan “verkoopmedewerker”. Niet Retail Jedi – tenzij je natuurlijk als secundaire arbeidsvoorwaarde een lightsaber cadeau doet.

Natuurlijk is dit een overdreven voorbeeld, maar het is wel belangrijk om stil te staan naar wat voor een functietitels kandidaten zoeken. Een duidelijke en begrijpelijke titel zorgt ervoor dat je vacature hoger scoort in zoekmachines en beter aansluit bij de zoekopdrachten van kandidaten. De meeste mensen zullen wel begrijpen wat er bedoeld wordt met ‘merkontwikkelingsmanager’, maar Brand Development Manager is de term waar mensen op zullen zoeken.

De titel moet meteen duidelijk maken wat de functie inhoudt. Dit vergroot niet alleen de kans dat de juiste kandidaten je vacature zien, maar helpt ook bij het aantrekken van kandidaten die daadwerkelijk passen bij de functie.

Advies voor een betere vindbaarheid op je vacaturetitel

 1. Gebruik relevante zoekwoorden: identificeer de belangrijkste zoekwoorden die kandidaten hoogstwaarschijnlijk zullen gebruiken bij het zoeken naar openstaande vacatures in de branche of het vakgebied. Er zijn tegenwoordig veel data beschikbaar. Gebruik bijvoorbeeld Jobdigger of Intelligence Group om relevante arbeidsmarktgegevens over de branche te vinden.
 2. Wees selectief: Als je een vorm van voorselectie voor functies hebt, kun je selectiever zijn en de juiste mensen targeten. Stel je bent op zoek naar een professional op instapniveau, gebruik dan 'jr' of 'junior.’ Zoek je iemand met ervaring? Gebruik dan 'sr' of 'senior.’ Heb je vacature voor parttimers? Vermeld dan ook het aantal uren.
 3. Optimaliseer afbeeldingen: indien je gebruikmaakt van een afbeelding, dan is het belangrijk dat Google deze kan lezen. Google leest geen afbeeldingen. Om ervoor te zorgen dat dit wel gebruikt, vul je de bestandsnaam van je afbeelding met de vacaturetitel of stel een alt-tekst (een tekstuele omschrijving van een afbeelding) in. Bij laatstgenoemde vertel je als het ware aan Google wat er te zien is in jouw afbeelding.
 4. Houd het beknopt: vacaturetitels hebben vaak een beperkt aantal tekens dat wordt weergegeven in zoekresultaten, dus houd je titels kort en krachtig. Zorg ervoor dat de belangrijkste informatie direct aan het begin van de titel staat om de aandacht van kandidaten te trekken.

Hoe duidelijker de titel, hoe beter de kwaliteit en hoe hoger de kans dat jouw vacature scoort op Google.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?