Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
12-11-2021

Zijn de hoge energiekosten het einde van thuiswerken?

De stijgende energieprijzen betekenen dat iedereen meer rekening houdt met zijn energieverbruik, al helemaal nu de winter er weer aan zit te komen. Deze stijging komt op een slecht moment, aangezien veel bedrijven hun werknemers nu meer vanuit thuis laten werken dan voor corona. Betekent dit dat we toch weer meer naar kantoor gaan?

Wat kost thuiswerken ons eigenlijk?

Gedurende de coronacrisis zijn we allemaal erachter gekomen dat thuiswerken best wel wat voordelen heeft. Je hebt meer vrijheid, minder reistijd, een goede balans tussen werk en privé is makkelijker te realiseren en thuiswerkers blijken in de meeste gevallen ook nog eens productiever.

Een ander voordeel is dat je meer thuis bent, maar dit is tevens ook een nadeel. Verbruikskosten in huis nemen toe, zoals bijvoorbeeld meer energieverbruik en de aanschaf van sneller internet. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) berekende dat thuiswerken zo’n €2,- per dag kost. Nu denk je misschien: “Dat valt nog wel mee”, maar iemand met een fulltime baan betaald al snel €400,- meer door het thuiswerken!

Om deze extra kosten te dekken, werken veel bedrijven met een thuiswerkvergoeding. Dit is niet verplicht, maar volgens werkgeversvereniging AWVN is de verwachting dat veel werkgevers dit gaan doen. Vanaf 2022 mogen bedrijven zelfs een thuiswerkvergoeding van €2,- per dag geven zonder daar belasting over te betalen.

Is dit nog wel genoeg om de stijgende energieprijzen te compenseren?

Helaas zal het voor de meeste mensen duurder worden om thuis te werken. Volgens het Nibud bestaat 50 procent van de totale extra kosten door thuiswerken uit verwarming en water- en energieverbruik. Nu de kosten voor dit verbruik toenemen, zullen de kosten voor thuiswerken dus automatisch stijgen. Met de winter in aantocht ziet het er ook nog eens naar uit dat deze stijging zich zal doorzetten, omdat de vraag naar energie zal toenemen.

Betekent dit dat we weer minder gaan thuiswerken?

Volgens Frank van Harreveld, hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, zijn de stijgende energiekosten zeker een probleem. De keuze of mensen minder gaan thuiswerken hangt echter weer af van de situatie. Waar je meer betaald voor je energierekening, bespaar je wel weer geld op de reiskosten.

Hij is wel van mening dat economische overwegingen altijd een rol spelen in het maken van keuzes; “Mensen met een hoger inkomen en meer keuzevrijheid worden minder zwaar getroffen door stijgende energieprijzen. De noodzaak om minder thuis te werken ontbreekt voor deze groep.” Mensen die de keuze hebben om thuis of op kantoor te werken, maar harder getroffen worden door de stijgende energieprijzen, zijn wellicht genoodzaakt om meer naar kantoor te gaan.

Wat is de oplossing voor mensen die (deels) thuiswerken?

Het Nibud adviseert mensen om uit te gaan van stijgende energieprijzen en rekening te houden met extra thuiswerkkosten in het huishoudbudget. Energieleveranciers kunnen namelijk niet goed voorspellen wat de energieprijs zal doen, aangezien dit afhankelijk is van diverse factoren zoals het weer. Wanneer je een groter budget reserveert, ben je in ieder geval voorbereid. Verder is het dus hopen op een zachte winter.

Of je nu meer wil thuiswerken of juist meer op kantoor wilt zitten; op Banenrijklimburg vind je de vacature die het beste bij je past!

Bron: Intermediair

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?