Zijn arbeidsmigranten de oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt?
Er zijn een heleboel sectoren die te maken hebben met een flink tekort aan personeel. Door dit tekort is de discussie over de inzet van de arbeidsmigranten in ons land actueler dan ooit. Eerder hebben we gepensioneerden aangekaart als oplossing, maar er zijn natuurlijk meerdere mogelijke oplossingen!
De Europese Commissie wil vanaf eind dit jaar de poorten openen voor verschillende arbeidsmigranten uit onder meer Noord-Afrika. Zou de inzet van arbeidsmigranten dé oplossing kunnen zijn om het personeelstekort aan te pakken?
Hoe ziet die groep arbeidsmigranten eruit in Nederland?
Op het moment zijn er in Nederland 767.671 arbeidsmigranten, exclusief de scholieren en studenten. 374.200 van deze arbeidsmigranten werken als uitzendkracht en de overige hebben een direct dienstverband bij de inlener, blijkt uit onderzoek van de uitzendkoepels ABU en NBBU.
De grootste groep overkapt 60% van alle arbeidsmigranten. Deze groep behoort tot de Poolse arbeidskrachten. Gevolgd door de Roemenen (13%), Bulgaren (7%), Hongaren (3%) en Litouwers (2%).
Deze krachten zijn het meest actief in de metaalsector, landbouw, transport, logistiek en de tuinbouw. Ook zijn er veel werkzaam in verschillende distributiecentrums.
Voornaamste redenen om meer arbeidsmigranten in te zetten
Arbeidsmigranten zijn van groot belang voor de Nederlandse economie, aangezien verschillende sectoren kampen met een groot tekort aan personeel meldt uitzendkoepel NBBU. Directeur Marco Bastian vertelt dat het belangrijk is om nog beter te kijken naar wat al voorhanden is. Dat zowel de werknemer als werkgever profiteert.
Hoe hoog is de nood?
De nood is hoog! De tekorten nemen alleen maar toe en verschillende deskundigen waarschuwen dat de samenleving op slot gaat. De problemen op Schiphol en de NS die minder treinen laat rijden zijn nog maar het topje van de ijsberg.
De verwachting is dan ook dat de krapte op de arbeidsmarkt nog wel even blijft aanhouden.
Kunnen deze arbeidsmigranten overal worden ingezet?
Dat is niet aan de orde, maar in veel gevallen kunnen ze wel worden ingezet! Volgens Ton Wilthagen is het een lastige discussie en niet iedereen in onze samenleving is er een voorstander van. Maar we moeten wel kijken of we ze ergens zouden kunnen plaatsen. "Het is noodzakelijk om alle knopjes in te drukken om het personeelstekort tegen te gaan. Je moet er niet aan denken dat je straks de huisartsenpost belt en er een bandje aan de lijn komt. Het gaat hier om leven en dood."
Zijn er geen andere oplossingen om de krapte op te lossen?
Nederland is Europees kampioen als het aankomt op deeltijdwerken. Er wordt dan ook gepleit om te zorgen dat mensen weer meer gaan werken. Ook is al eerder aangegeven dat gepensioneerden die graag aan de slag gaan, een deel van de krapte zouden kunnen oplossen. "Denk aan mensen die meer willen werken dan nu, mensen die nu niet werken, maar dat wel willen, mensen in een uitkering, noem maar op." Zegt Loes waterreus van NBBU.
Bron: nu.nl