Zó bereid je een assessment voor tijdens een sollicitatieprocedure
Je bent al ver gekomen: je hebt een vacature gevonden die bij je past, je hebt gesolliciteerd en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ze vinden jouw CV en motivatiebrief dus passen bij de vacature die ze willen invullen (YES). Het sollicitatiegesprek gaat je goed af. Het bedrijf heeft een klik met jou en jij met het bedrijf, good job! Voordat het bedrijf haar vacature invult, willen ze je intelligentie, kennis, persoonlijkheid en capaciteiten verder onderzoeken door middel van een assessment.
Assessment
Ieder assessment is anders ingedeeld. Heb je gesolliciteerd binnen het vakgebied techniek, administratie, sales of…. ? Binnen ieder vakgebied, bij elk bedrijf en bij elke functie zal het assessment er verschillend uitzien. Tijdens een assessment krijg je een taakopdracht of laat jij in een rollenspel zien hoe jij omgaat met bepaalde situaties. Zo ziet een werkgever hoe jij reageert in een normale of bijzondere situatie. Je kunt op deze manier laten zien dat jij perfect weet hoe je moet reageren binnen een bepaalde situatie.
IQ-test en persoonlijkheidstest
Dit zijn vaak onderdelen van een assessment, waarmee een werkgever je intelligentieniveau, je redeneervermogen en je persoonlijkheid test. Bij een persoonlijkheidstest krijg je stellingen te zien waarbij jij aangeeft in hoeverre deze passen bij jouw persoonlijkheid of in hoeverre je het eens bent met bepaalde uitspraken.
De duur van zo’n assessment kan verschillen van enkele uren tot enkele dagen, maar binnen een week heb je meestal de uitslag. Lees je uitslag nauwkeurig door, daarna mag de werkgever je uitslag inzien.
Go for it!
Een assessment is meestal pittig omdat ze proberen al je kwaliteiten te testen. Maar wees zelfverzekerd, want je kunt dit. Je bent zeker van je zaak en absoluut niet terughoudend. Vraag van te voren eens aan vrienden, kennissen en/of familie hoe zij een assessment ervaren hebben en doe er je voordeel mee. Je kunt ook altijd oefenen met IQ-testen en praktijktesten. Hierdoor krijg je een idee van de denkwijzen die van pas komen bij het maken van een assessment. And last but nog least – en waarschijnlijk overbodige informatie: zorg dat je fit bent!
Heb je nog geen vacature gevonden die bij je past? Kijk dan eens op onze vacaturepagina.
Bron: nationaleberoepengids