Werkt anoniem solliciteren?
Geen naam. Geen geboorteplaats. Geen geboorteland. Dit soort informatie van sollicitanten wordt bij anoniem solliciteren onleesbaar gemaakt op de sollicitatiebrief en het cv.
Gemeente Den Haag voert na een proefperiode het anoniem solliciteren definitief in. De proef had tot doel dat sollicitanten bij de eerste selectie niet werden beoordeeld op afkomst, maar puur op hun werkervaring en opleidingsniveau.
Volgens onderzoek dat Den Haag heeft laten uitvoeren, hebben meer allochtonen gesolliciteerd dan vorig jaar. De gemeente nam ook meer allochtonen in dienst. In 2015 was een op de negen nieuwe medewerkers allochtoon, dit jaar gaat het om een op de drie. De onderzoekers weten niet zeker of dat te danken is aan anoniem solliciteren. Het vervolg van een sollicitatie, een gesprek bijvoorbeeld, is namelijk niet meer anoniem. Maar anoniem solliciteren heeft vermoedelijk wel ‘een positieve invloed’,
Het Nederlandse bedrijfsleven loopt nog niet echt warm voor anoniem solliciteren. Recruiters en HR-managers denken dat een eventuele discriminatie hiermee alleen maar naar een later tijdstip wordt verschoven, bijvoorbeeld naar het kennismakingsgesprek.
.
Voorstanders van anoniem solliciteren denken juist dat een allochtone of oudere werkzoekende veel meer kans maakt wanneer hij of zij eenmaal face-to-face contact met een werkgever heeft.
Bron : PWgids.nl
Lees ook :Grote inkomensverschillen tussen flexwerkers
Vacatures per opleidingsniveau in Limburg