Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
29-05-2020

Werknemers stoppen massaal met het zoeken naar een nieuwe baan


Veel minder werknemers zijn momenteel op zoek naar een nieuwe baan. In het eerste kwartaal van 2020 begon de coronacrisis, die veel economische onzekerheid met zich meebracht en de arbeidsmarkt flink opschudde. Dat leidde ertoe dat veel werknemers van baan wisselden. Dat was voornamelijk het geval voor jongeren, studenten en mensen met een bijbaan. De arbeidsmarkt was vorig kwartaal dus zeer onrustig. Er is nu een einde gekomen aan die onrust: werknemers blijven zitten waar ze zitten en solliciteren niet meer.

De totale arbeidsmarktactiviteit – het aantal werknemers dat op zoek is naar een nieuwe baan – ligt op 10,8%. Dat is het laagste punt sinds 2011. Dat getal is met 28% gedaald ten opzichte van kwartaal één. Hoe kan het dat de arbeidsmarkt nu zo rustig is, terwijl hij een paar maanden geleden nog zo chaotisch was? Dat komt omdat de grote groep werknemers onder de dertig na tien weken crisis óf een nieuwe baan gevonden heeft, óf weer meer uren maakt in de oude baan. Deze groep is dus niet meer op zoek naar nieuw werk. Zij hebben de extra banen in onder andere supermarkten, distributiecentra, detailhandel en bezorgdiensten opgevuld.

Het aanbod van arbeid is dus afgenomen. Dat heeft een bijwerking: de arbeidsmarkt blijft namelijk op veel plekken krap. In sommige sectoren en regio’s hebben bedrijven grote moeite met het vinden van goede werknemers. Uiteraard verschilt dit per beroepsgroep.

Is dit een economisch lichtpuntje? Er wordt momenteel méér gewerkt dan een paar weken geleden. Bovendien worden op 1 juni de coronamaatregelen voor verschillende bedrijfssectoren, zoals de horeca, versoepeld. De voorbereidingen worden nu getroffen. Dit heeft met name betrekking op de groep in loondienst. Dat betekent dat de voorspelling is dat er meer werknemers in de hardst geraakte sectoren als toerisme en horeca nodig zullen zijn de komende tijd, zeker bij mooi weer.

Bron : Intelligence Group

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?