Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
25-08-2016

Werknemer met sociaal plan verdient vaak minder bij nieuwe baan
Werknemers die via een sociaal plan nieuw werk vinden, gaan vaak minder verdienen dan met hun oude baan. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) op basis van eigen onderzoek.

Door de ontslagvergoeding in het sociale plan kiezen sommigen ervoor minder uren te werken, waardoor zij minder loon ontvangen. Ook zoekt niet iedereen die een ontslagvergoeding ontvangt, gelijk een nieuwe baan, soms nemen mensen meer tijd om een geschikte baan te zoeken. Diegenen die niet gelijk nieuw werk hebben, zijn mogelijk daarom ook gemiddeld langer werkloos dan mensen die worden ontslagen na een faillissement.
Een sociaal plan wordt ingezet om het verlies van een baan bij massaontslag te verzachten. De begeleiding bij het zoeken naar nieuw werk begint vaak al voordat diegene zijn of haar baan verliest. Dit kan verklaren waarom mensen met een sociaal plan vaker gelijk ander werk vinden dan mensen die door een faillissement hun baan verliezen en geen recht hebben op een sociaal plan.

In het onderzoek zijn mensen die ontslagen zijn in een massaontslag, vergeleken met mensen die ontslagen zijn na een faillissement. Deze groepen zijn vergelijkbaar, omdat beide groepen hun baan verliezen door externe factoren waarop zij geen invloed hebben. Het verschil tussen beide groepen is dat mensen die hun baan verliezen door een faillissement, niet kunnen deelnemen aan een sociaal plan, terwijl dat bij een massaontslag wel zo is.

Bron : CPB

Lees ook:top 10 tips om je werk leuker te maken

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?