Werken tijdens een hittegolf: wat mag je verwachten van je werkgever?
Het is een lastige opgave om tijdens deze tropische dagen te werken. Op kantoor en in branches zoals de kinderopvang en retail zijn vaak onvoldoende voorzieningen, zoals ventilatie of zonwering. Je mag dus van geluk spreken als je airconditioning op je werkplek hebt!
Dat roept de vraag op: welke rechten hebben werknemers eigenlijk tijdens deze warme dagen?
Verantwoordelijkheid van de werkgever
Volgens de Arbowet is jouw werkgever wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Dit betekent dus ook dat extreme weersomstandigheden, zoals hoge temperaturen, geen bedreiging mogen vormen voor de gezondheid van medewerkers.
Het lastige is dat er in de wet geen specifieke temperatuurgrens is opgenomen waarbij het werk automatisch moet worden stilgelegd tijdens een hittegolf. Alleen als er direct gevaar is voor jouw gezondheid én de werkgever weigert maatregelen te nemen, mag je het werk weigeren. In de praktijk hebben veel bedrijven echter weinig of geen beleid voor hitte op de werkvloer.
Sectoren met duidelijke afspraken
Sommige sectoren hebben wél concrete afspraken gemaakt. Zo gelden er in de bouw regels waarbij bijvoorbeeld dakdekkers niet mogen werken als de temperatuur op een bepaalde hoogte boven de 40 graden Celsius komt.
In de techniek zijn er hitteprotocollen, zoals aangepaste werktijden voor monteurs. Ook worden koelvesten en zonwerende kleding beschikbaar gesteld wanneer dat nodig is. Schilders en glaszetters hebben ook specifieke hitterichtlijnen.
Gebrek aan regels leidt tot discussie
In de meeste sectoren zijn medewerkers afhankelijk van wat de werkgever bepaalt. Wil je een extra pauze of eerder op de dag stoppen met werken? Dan mag de werkgever dat weigeren, aangezien deze opties niet wettelijk zijn geregeld.
Vakbond FNV vindt dat de wet tekortschiet: "In de Arbowet staat wel dat er een veilige en gezonde werkplek gecreëerd moet worden, maar wat de grenzen zijn, is niet duidelijk omschreven. Daardoor kun je een discussie krijgen met je werknemer over wat wel en niet kan," zegt Khalid Azougagh van FNV.
Nieuw hitteprotocol in de maak
Er komt mogelijk verandering. Onder leiding van het KNMI werken meerdere instanties samen aan een zogenoemd hittekrachtprotocol, dat in de loop van volgend jaar moet worden gepubliceerd. Dit protocol moet beter inzicht geven in wanneer hitte een risico vormt. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de temperatuur, maar ook naar zonnestraling, luchtvochtigheid en wind. FNV pleit ervoor om de uitkomsten van dit protocol op te nemen in de Arbowet.
Kou wél beter geregeld
De regels rondom werken onder koude omstandigheden zijn beter vastgelegd. Zo staat er in veel cao’s dat bij een gevoelstemperatuur onder de -6 graden Celsius buitenwerk in de bouw mag worden stilgelegd. Deze afspraken zijn gemaakt toen er echt nog hele koude perioden waren in Nederland, aldus Azougagh.
Nu het klimaat verandert, zouden we vergelijkbare maatregelen moeten nemen voor hitte.