Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
10-03-2017

Werken buiten kantooruren steeds normaler

Vier op de tien werken regelmatig buiten kantoortijden

Ruim vier op de tien werkende Nederlanders werkten in 2016 op regelmatige basis buiten kantoortijden. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van cijfers die werden gepubliceerd. In zijn totaliteit werkte bijna twee derde van de beroepsbevolking wel eens buiten de gangbare werktijden. Dit komt neer op een aantal van 5,5 miljoen werkenden.

Ruim 3,6 miljoen mensen zijn regelmatig aan het werk in de avond of nacht (tussen zeven uur ’s avonds en zes uur in de ochtend) of in het weekend. Nog eens 1,9 miljoen mensen doen dat af en toe. 

Het werken buiten kantooruren is de afgelopen jaren licht toegenomen. Het gebeurt het vaakst op zaterdag of in de avond. Ruim de helft van de werkenden (52 procent) klapt ’s avonds de laptop nog eens open of gaat op een andere manier beroepsmatig aan de slag. Een bijna even groot deel (51 procent) doet dat op zaterdag. Ruim één op de drie werkt soms of regelmatig op zondag. Meer dan één op de zeven werkenden werkt in de nachtelijke uren.

Verschillen tussen zelfstandigen en werknemers
Kijkend naar de verschillen tussen zelfstandigen en werknemers valt op dat de eerstgenoemde groep aanmerkelijk vaker werkt in de avond, het weekend of ’s nachts dan mensen die voor een baas werken. Ruim negentig procent van de zelfstandigen staken ook buiten de kantooruren tijd in hun zaak. Bij zzp’ers was dit 84 procent. Bij werknemers met een flexibele arbeidsrelatie komt het iets vaker voor dan bij vaste werknemers: 68 procent tegen 59 procent.

In Nederland wordt vaker buiten kantooruren gewerkt dan gemiddeld in de EU

Met bijna 44 procent wordt in Nederland aanzienlijk vaker dan gemiddeld in de EU (38,5 procent) regelmatig buiten kantoortijden gewerkt. Vooral de avondwerkers zijn hier talrijker. Hier speelt mee dat het percentage zelfstandigen in Nederland naar verhouding hoger is dan in andere EU-landen

Bron : CBS

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?