Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
02-11-2017

Welke job past bij jou?


Voor je begint te solliciteren, moet je weten welke job bij je past. Helaas bestaat er geen magische formule om te weten te komen welke job geknipt voor je is. Maar er zijn wel een paar zaken die je op weg kunnen helpen.


Bouw verder op je studies
Ga na welke soort jobs je kan doen met je diploma. Surf naar jobsites en geef als trefwoord je diploma in. Bekijk de vacatures die getoond worden. Zit er iets tussen dat je graag zou doen? Zo ja: bestudeer de vereisten en ga voor jezelf na of er zaken zijn waarin je je beter eerst nog wat bijschoolt.
Denk er wel aan dat je niet aan alle vereisten hoeft te voldoen. Heb je 80% ervan onder de knie, dan kan je met een gerust hart solliciteren. De rest leer je wel in de job.

Maak een lijstje van jobs, loopbanen en thema’s die je interesseren
Denk terug aan je vorige job, een stage, vrijwilligerswerk, een vakantiejob… Lijst voor jezelf op welke aspecten je leuk vond en welke niet.
Vond je het fijn om in een team te werken of werkte je liever alleen, had je nood aan duidelijk omlijnde taken of vulde je ze liever zelf in, fleurde je op als je administratie mocht doen of hield je net meer van het contact met mensen…?

Vraag het aan je omgeving
Vraag aan mensen die je goed kennen: ‘Welke job zie je mij doen?’ Of ‘Zijn er bedrijven waarvan je denkt dat die echt iets voor mij zijn?’

Praat met ervaringsdeskundigen
Heb je een bepaalde sector of vacature voor ogen? Praat met iemand die al in die sector werkt of de job uitoefent. Pols bij vrienden, familie, oud-leerkrachten, ex-collega’s of medestudenten of ze zo iemand kennen of gebruik LinkedIn. Vraag de medewerker wat hij leuk vindt aan zijn werk, wat niet en wat hij heeft gedaan om de job te pakken te krijgen.

Maak een competentiebalans op
Neem een blad en verdeel het in vier.

 • Schrijf in de linkerbovenhoek alle vaardigheden op die je goed kan.
 • Schrijf in de linkeronderhoek de vaardigheden die je niet goed kan.
 • Schrijf in de rechterbovenhoek de vaardigheden die je graag doet.
 • Schrijf en in de rechteronderhoek de vaardigheden die je niet graag doet.

Bekijk vervolgens wat je graag doet én ook goed kan. Deze vaardigheden moet je zeker terugvinden in je job. Zijn er daarnaast ook dingen die je graag doet, maar die je niet goed kan? Bekijk of je die vaardigheden verder kan ontwikkelen.

Succes!

Bron : VDAB

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?