Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
4 daagse werkweek
Nieuws
01-08-2023

Wat zijn de voordelen van een 4-daagse werkweek?

Het gonst al jaren in het bedrijfsleven: de mogelijke voordelen van een vierdaagse werkweek. Steeds meer mensen zijn voorstander van het nieuwe concept. Dit betreft politici, CEO’s van grote bedrijven, maar ook wetenschappers en schrijvers. Een dag minder werken per week klinkt waarschijnlijk iedereen als muziek in de oren, maar wat zijn de belangrijkste voordelen van een vierdaagse werkweek?

1. Een betere verdeling

Een vierdaagse werkweek kan leiden tot een betere verdeling van werkuren tussen personen. Denk aan de verdeling tussen fulltimers en parttimers, maar ook tussen mannen en vrouwen. Hoewel de ‘work/life balance’ tussen mannen en vrouwen steeds beter verdeeld is, blijft het toch een gegeven dat mannen vaak meer werken dan vrouwen. Zij nemen vaak meer huishoudelijke taken op zich, of zorgen meer voor de kinderen. Als beide ouders een vierdaagse werkweek hebben, zouden deze verschillen minder groot kunnen worden.

Er bestaat ook een groot verschil tussen mensen die fulltime werken en mensen die in een parttime dienstverband werken. Een werkweek van vier dagen zou het aantal werkbare uren mogelijk beter verdelen.

2. Gezondere werknemers

Nederlanders werken gemiddeld 40,5 uur per week. Zodra de balans tussen werk en vrije tijd langdurig zoek is, kan dit gezondheidsrisico’s tot gevolg hebben. Het aantal mensen met een burn-out is in de afgelopen jaren explosief gestegen. Door teveel stress op werk kunnen mensen ook slaapproblemen krijgen, wat weer ten grondslag ligt aan veel andere lichamelijke en mentale problemen.

3. Een hogere productiviteit

Japan is een van de landen met het hoogste aantal werkuren in de week. Een Japans bedrijf experimenteerde deze zomer echter met een vierdaagse werkweek. Werknemers mochten elke vrijdag vrij nemen als ze dat wilden, maar kregen wel (deels) doorbetaald.
De belangrijkste conclusie die de onderzoekers na het experiment trokken, is dat de productiviteit met 40% steeg. De conclusie werd getrokken dat het maken van overuren niet per sé leidt tot een hogere productiviteit.

4. Betere work/life balance

Er zijn gelukkig al veel voorstanders voor de vierdaagse werkweek. Zo hebben verschillende leden van de PvdA zich al uitgesproken over de voordelen er van. Ook Amerikaanse senator Bernie Sanders beloofde te kijken naar de mogelijke voordelen. De Nederlandse Rutger Bregman is ook voorstander, en noemde specifiek de balans tussen werk en privé.
Door een vijfdaagse werkweek komen mensen volgens hem amper toe aan het doorbrengen van tijd met vrienden en familie en het oppakken van projecten in de privésfeer. Met een vierdaagse werkweek claimt hij dat mensen meer ontspannen zijn en zich beter op hun werk kunnen concentreren.

5. Een kleinere ecologische footprint

Japan zag niet alleen een verbetering in de productiviteit van de werknemers, maar concludeerde ook dat er 58% minder documenten werden uitgeprint en dat het stroomverbruik met 23% af nam. Daarnaast voorspellen wetenschappers dat een vierdaagse werkweek leidt tot minder stress, waardoor mensen sneller duurzame keuzes maken, zoals bijvoorbeeld het nemen van de fiets in plaats van de auto. En omdat mensen meer tijd hebben voor het huishouden en het doen van boodschappen, zouden er ook mogelijk duurzamere keuzes worden gemaakt.

Op zoek naar 4-daagse banen? Bekijk dan alle openstaande vacatures!

Bron: famme.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?