Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
02-01-2023

Wat verandert er voor jou in 2023?

In het nieuwe jaar krijg je als werkgever te maken met nieuwe wetgeving. Nog niet alle wijzigingen zijn bekend, maar de puntjes in de lijst hieronder staan al vast.

Minimumloon verhoogt

Per 1 januari 2023 gaat het minimumloon omhoog. Vanwege de inflatie is er een extra stijging van het wettelijk minimumloon met 10,15 %. Werknemers van 21 jaar en ouder hebben vanaf 1 januari 2023 recht op een brutoloon van minimaal 1.934,40 euro per maand. Dat komt ongeveer neer op 12,40 euro per uur bij een 36-urige werkweek.

Gewijzigde uitkeringsbedragen

Per 1 januari 2023 wordt het bedrag van een aantal uitkeringen verhoogd. Het gaat om de Participatiewet, IOAW en IOAZ, AOW, ANW, Wajong, WW, WIA, WAO, Ziektewet en Toeslagenwet. Deze toeslagen zijn namelijk gekoppeld aan het wettelijk minimumloon.

Transitievergoeding bij ontslag

per 1 januari 2023 is de hoogte van de transitievergoeding als je wordt ontslagen maximaal € 89.000. Als jouw jaarsalaris hoger is dan € 89.000 is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.

Tegemoetkoming stoffengerelateerde beroepsziekten

Ben jij ziek geworden doordat je met gevaarlijke stoffen hebt gewerkt? Dan kun jij vanaf 1 januari een eenmalige tegemoetkoming aanvragen via de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB). De regeling geldt voor de volgende beroepsziekten:

 • longkanker door asbest
 • allergische astma
 • schildersziekte (CSE)

Reiskostenvergoeding verhoogt

Vanaf 1 januari 2023 stijgt de belastingvrije kilometervergoeding van €0,19 naar €0,21 per kilometer.

Basistarief inkomstenbelasting verlaagt

Het basistarief in de inkomstenbelasting daalt van 37,07% naar 36,93%. Dit tarief geldt voor inkomens tot €73.031. Werknemers houden maximaal €102 per jaar meer over  per jaar meer over door deze verlaging.

Arbeidskorting verhoogt

De arbeidskorting wordt vanaf 1 januari 2023 elk jaar verhoogd. Werknemers en ondernemers met een inkomen tot 115.301 euro gaan in 2023 minder inkomstenbelasting betalen vanwege de arbeidskorting. Zo behouden ze meer inkomen. Het werknemerstarief wordt met ingang van 1 januari 2023 jaarlijks verhoogd.

Bron: Rijksoverheid
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?