23-12-2014
Wat te doen bij ontslag?
- Onderteken niet zomaar iets. Je bent niet verplicht om direct te ondertekenen, doe dat dan ook niet. Vanaf 1 juli 2015 krijg je twee weken recht op bedenktijd nadat je hoort dat je ontslagen wordt. In deze tijd kun je je rechten nagaan en het voorstel beoordelen. Hiervoor kun je onafhankelijk juridisch advies inwinnen.
- Probeer redelijk te blijven. Luister vooral en zeg niet te veel. Waarschijnlijk moet er nog onderhandeld worden over een aantal afspraken, dat is een stuk prettiger wanneer je nog door één deur kunt.
- Laat je werkgever als eerste de plannen op papier zetten en kom niet zelf met een voorstel, ook niet als daarnaar gevraagd wordt. Ook als er een ontslagvergoeding in het spel is, doet de werkgever het eerste bod.
- Als je werkgever mondeling begint over ontslag, laat het dan altijd op papier zetten. Als je werkgever je direct naar huis wil sturen of je je spullen wilt laten inleveren, ga dan niet zomaar akkoord en geef aan dat je beschikbaar bent voor werk.
- Maak na je ontslag altijd schriftelijk bezwaar en geef opnieuw aan dat je beschikbaar blijft om te werken.
- Hou niet meteen op met werken, maar ga tot de laatste dag netjes door met je werkzaamheden. Als je een vrijstelling krijgt, ga dan niet akkoord. Dan kun je het aankomende ontslag nog aanvechten.