Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
05-07-2017

Wat te doen als je wordt gehunt?

Er is volop beweging op de arbeidsmarkt! Door de toenemende krapte wordt de kans steeds groter dat je gehunt wordt. Jaarlijks wordt één op de drie Nederlanders gehunt.

Gehunt worden, betekent dat je door een recruiter of werkgever wordt benaderd, omdat je in aanmerking komt voor een openstaande vacature.

Hoe ga je te werk als je wordt gehunt? Wat doe je als je nog goed op je plek zit? En wat moet je vooral niet doen als je wordt gehunt?


Wijs de mogelijkheid niet per definitie af 
Wanneer je goed op je plek zit, denk je helemaal niet na over een volgende stap in je carrière. Hierdoor ben je wellicht geneigd om een headhunter af te wimpelen zonder zijn/haar verhaal aan te horen.
Dit is zonde, want misschien kun je een grote stap voorwaarts maken. Daarnaast heb je een sterke positie tijdens het sollicitatieproces (en de salarisonderhandeling), omdat zij degene zijn die jou hebben benaderd. Het is dan ook aan te raden om elke mogelijkheid te zien als een nieuwe carrièrekans.

Afhankelijk van jouw situatie, kun je besluiten hoe je reageert. Hieronder worden enkele situaties omschreven:

 • Je zit 100% op je plek en bent niet op zoek naar een nieuwe baan.
  Zelfs wanneer je niet geïnteresseerd bent en geen tijd hebt om met de headhunter te praten, kan het geen kwaad om te vragen of hij/zij de vacaturetekst wil doorsturen. Bekijk de vacature en laat het een dagje bezinken. Pas wanneer je zeker weet dat je niet geïnteresseerd bent, kun je dit doorgeven. Vermeld er eventueel bij dat je je aanbevolen houdt voor vrijkomende posities in de toekomst.
 • Je denkt dat je op je plek zit.
  Je denkt op je plek te zitten en ineens ontvang je een bericht over een nieuwe uitdaging. Denk goed na waarom deze mogelijkheid jou aan het denken zet. Ben je toe aan een volgende stap in je carrière? Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Past de functie bij je 5-jarenplan? Als het antwoord op deze vragen “ja” is, kan het geen kwaad om een kennismakingsgesprek aan te gaan.
 • Je bent passief op zoek naar een andere baan.
  De mogelijkheid bestaat dat je weet dat je (om bepaalde redenen) niet op je plek zit en daarom passief op zoek bent naar een andere baan. Hoe mooi is het dan als je wordt gehunt? Als de functie aansluit bij je wensen, is het zeker aan te raden om op gesprek te gaan.
  Je bent actief op zoek naar een nieuwe baan.
 • Je zit al enige tijd niet goed op je plek en je bent op zoek naar een nieuwe baan.
  Tijdens je zoektocht ontvang je een bericht in je inbox met een uitnodiging. Ons advies is om in deze situatie altijd op gesprek te gaan. Zelfs wanneer de functie niet aansluit bij je wensen, kun je door het gesprek in aanmerking komen voor andere functies binnen het bedrijf of je kunt er waardevolle netwerkconnecties aan overhouden.

Bron : WE Talent

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?