Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
11-02-2015

Wat te antwoorden op veelvoorkomende vragen bij een sollicitatiegesprek

Door middel van specifieke vragen probeert een recruiter te achterhalen wat voor persoon jij bent en of je bij het bedrijf past. De vragen gaan vaak dieper dan je in eerste opzicht zou zeggen. Hieronder lees je een aantal klassieke sollicitatievragen, met antwoordstrategie!

 

 • Wat spreekt je aan in deze vacature/baan?
  De recruiter wil weten of je echt geïnteresseerd bent in deze baan, of gewoon elke willekeurige baan wilt hebben. Mensen uit de laatste categorie blijven vaak niet lang bij het bedrijf, dus het is voor het bedrijf te duur om iemand aan te nemen die waarschijnlijk snel weg zal zijn.

  Wat te doen?
  Doe onderzoek naar het bedrijf waar je solliciteert en de specifieke baan. Als het goed is heb je dit ook al gedaan voor je motivatiebrief. Zo kun je goed nadenken wat jou nou aanspreekt en wat je denkt te kunnen toevoegen.

 

 • Waarom ben je gestopt bij je vorige baan?
  Of je nou een vreselijke baan had, of ontslagen bent en een tijd werkeloos bent geweest. De recruiter wil weten hoe je je tijd hebt besteed en of je jezelf wilt ontplooien.

  Wat te doen?
  Ga je vorige baan niet afkraken. Kijk naar de toekomst, wat wil jij nog bereiken, leren en doen? Misschien was daar geen plek voor in je vorige baan. Als je tijdens werkeloosheid cursussen hebt gevolgd of bijscholing hebt gedaan, praat hier dan zeker over.

 

 • Wat is je grootste minpunt?
  De recruiters willen te weten komen of je zelfkennis hebt.

  Wat te doen?
  Geef geen cliché antwoorden die neerkomen op een goede eigenschap verpakt in een negatief woord. Geef een minpunt aan, waarbij je beschrijft hoe je hierin probeert te groeien.

 

 • Hoe zou je je laatste baas je beschrijven? (Ook wel, je beste vriend(in), of een familielid)
  Wat wil het bedrijf hier weten? Of jij in staat bent om vanuit een ander naar jezelf te kijken en of je het belang inziet van een goede verstandhouding met een leidinggevende.

  Wat te doen?
  Bedenk drie positieve karaktereigenschappen van jezelf. Vraag eventueel eens rond in je omgeving wat mensen over je te zeggen hebben. Omschrijf het aan de hand van specifieke situaties waarin jouw eigenschap extra gewaardeerd werd.
   
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?