Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
22-12-2017

Wat moet je weten over de wetswijzigingen rond personeel per 1 januari 2018


2018, een nieuw jaar en dus uiteraard ook weer nieuwe wetten. Ook het komende jaar zijn er weer enkele belangrijke wetswijzigingen voor ondernemers met personeel. Wij zetten de nieuwe wetten en regels voor je op een rijtje.

 1. Minimumloon omhoog
  Het wettelijk minimumloon gaat verder omhoog per 1 januari 2018. Dat betekent dat de bruto bedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen. Het wettelijk brutominimumloon (WML) voor werknemers van 22 jaar en ouder bij een volledig dienstverband is nu 1.578,00 euro per maand.
 2. Ook minimumloon voor opdrachtnemers
  Per 1 januari 2018 hebben zelfstandige opdrachtnemers ook recht op het wettelijk minimumloon. Dat zijn personen die geen arbeidsovereenkomst hebben, maar werken op basis van een overeenkomst van opdracht (OVO) of een andere overeenkomst tegen beloning. Voorbeelden hiervan zijn postbezorgers en onderaannemers.
 3. Nieuw: Loonkosten
  Als ondernemer met personeel kun je per 2018 profiteren van loonkostenvoordelen (LKV). Bijvoorbeeld als je ouderen (56+) of arbeidsgehandicapten in dienst hebt of neemt. De loonkostenvoordelen vervangen het ingewikkelde systeem van premiekortingen.
 4. Regels stukloon aangepast
  Je mag werknemers blijven betalen op basis van stukloon (het aantal producten dat zij verkopen/afleveren), maar je moet ze per 1 januari minimaal het minimumloon geven per gewerkt uur.
 5. No-Risk premie zieke 56-plusser
  Als je iemand in dienst neemt die 56 jaar of ouder is, krijg je volledige compensatie van de loonkosten als deze werknemer uitvalt wegens ziekte. Het gaat om personen die één jaar werkloos waren en een WW-uitkering ontvingen. Het UWV neemt de doorbetaling van het loon van de zieke werknemer over.
 6. AOW leeftijd omhoog
  Heb je oudere werknemers in dienst? Let dan op wanneer zij recht hebben op hun AOW-uitkering. De AOW-leeftijd per 1 januari 2018 is 66 jaar. Tot en met 2021 blijft de leeftijd inzake de Algemene Ouderdomswet (AOW) trapsgewijs stijgen. In 2021 zal de AOW-gerechtigde leeftijd 67 jaar zijn.

Bron: ondernemenmetpersoneel.nl

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?