Waarom scoren kleine bedrijven beter onder werknemers?
Kleine bedrijven scoren beter op vertrouwen, trots en plezier op de werkvloer dan grote. Dat laat een data-analyse van Great Place to Work zien. Maar wat doen kleinere organisaties beter dan de grote spelers?
Werknemers voelen net meer verantwoordelijkheid door vrijheid
ViewSonic Benelux, een aanbieder van onder andere monitors, projectors en digitale schoolborden, is uitgeroepen tot de beste werkplek onder de kleinere bedrijven. Volgens Frank Husken, regiomanager van ViewSonic Benelux, heeft iedereen het zo naar zijn zin door de open cultuur. Iedereen durft zich te uiten omdat alles met elkaar gedeeld wordt.
Er is ook veel vertrouwen dat iedereen zijn werk afkrijgt. Als iemand bijvoorbeeld tussendoor wil sporten, kan dat gewoon. Husken geeft daar het goede voorbeeld in. In zijn agenda staat simpelweg: Met de hond naar de trimmer. Hij vertelt dat iedereen zich juist door die vrijheid meer verantwoordelijk voelt:"We werken daarom allemaal even hard."
Waarom scoren kleine bedrijven beter?
Wencke Ester-Lorber, commercieel directeur bij Great Place to Work, legt uit waarom kleine bedrijven beter scoren dan grote. "De grotere bedrijven bestaan meestal al wat langer en daar is een top-downmanier van managen wat gebruikelijker. De top bepaalt hoe de medewerkers het doen. Maar met empathisch leiderschap en begrip krijg je veel meer voor elkaar. We zien dat de cultuur beter beoordeeld wordt onder dit soort leiders."
Mensen tevreden houden met extra's werkt niet
Ester-Lorber verbaast zich ook over het aantal extraatjes dat organisaties aanbieden om werknemers aan te trekken:"Het lijkt net alsof je daar medewerkers mee kunt kopen, net als met een mooi salaris. Dat is leuk natuurlijk, maar wil die werknemer na een paar maanden nog steeds blijven als de cultuur niet klopt?"
Hoe weet je of de cultuur goed is?
Ester-Lorber zegt dat je dit kan aanvoelen. Wordt er bijvoorbeeld veel geroddeld en is iedereen ineens stil als de baas voorbij komt lopen, dan weet je al dat het niet goed zit.
Kan je een slechte werkcultuur nog veranderen?
Volgens Ester-Lorber is het nooit te laat om iets aan je werkcultuur te veranderen. Het begint bij weten wat er speelt en daar je ogen niet voor sluiten. Ook moet je in je achterhoofd houden dat een cultuur aanpassen niet van de ene op de andere dag kan gebeuren, want vertrouwen winnen is een traag proces.