Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
08-10-2021

Waarom jouw bedrijf zich moet richten op de soft skills van sollicitanten!


Jarenlang konden bedrijven hoge eisen stellen voor hun functies, omdat er toch voldoende mensen op zoek waren. Hierdoor lag met name de focus op de hard skills van kandidaten, zoals welke opleiding iemand heeft afgerond of trainingen die iemand gevolgd heeft. Doordat de beroepsbevolking nu afneemt en er steeds minder kandidaten zijn, kiezen steeds meer bedrijven voor multi-inzetbare werknemers met goede soft skills.

Soft skills maken jouw bedrijf divers

Voor wie het nog niet weet: soft skills zijn de eigenschappen en karakteristieken die een persoon omschrijven. Denk hierbij aan de communicatieve vaardigheden of jouw persoonlijkheid. De nadruk op soft skills neemt al jaren toe, maar nu kiezen steeds meer bedrijven iemand op basis van deze kenmerken in plaats van zijn of haar ervaring. Ze moeten ook wel, want de vijver met kandidaten om uit te vissen wordt steeds kleiner. Hierdoor maken bedrijven steeds vaker de keuze om mensen op te leiden tot een bepaalde functie en dit maakt soft skills zo belangrijk. Hard skills kun je namelijk aanleren, maar soft skills zijn vrijwel niet te veranderen.

Het vergt meer tijd, maar het maakt jouw bedrijf wel divers en jouw werknemers multi-inzetbaar wanneer je voor deze route kiest. Ze nemen namelijk vaak al kennis van voorgaande functies of opleidingen met zich mee, die ze kunnen implementeren in hun nieuwe functie. Het is ook een goede manier om werknemers binnen te houden. Door ze meer ruimte te geven om hun kwaliteiten in te zetten, zullen ze minder snel belemmerd worden door hun functietitel en zich vrijer voelen in hun werk.

Hoe kan ik soft skills herkennen?

Het is niet zo gemakkelijk om soft skills op te merken, aangezien ze ‘onzichtbaar’ zijn en LinkedIn-profielen of cv’s vaak vol staan met hard skills. Iedereen kan in zijn cv vermelden dat hij of zij hardwerkend, communicatief vaardig en leergierig is, maar klopt dit ook? Een goede manier om hierachter te komen is door de kandidaat in een gesprek een aantal problemen voor te leggen. Zo test je hoe creatief, innovatief en probleemoplossend de kandidaat is. Dit zijn belangrijke soft skills!

Verder is het goed om te letten op hoe gedetailleerd iemand zijn of haar soft skills omschrijft, want zoals hierboven al vermeld kan iedereen natuurlijk iets opschrijven om goed over te komen. De beste kandidaten zullen precies beschrijven hoe ze komen tot hun soft skills en met voorbeelden komen waaruit dit ook blijkt. Zo heeft iemand bijvoorbeeld doorzettingsvermogen getoond bij het overhalen van een potentiële klant die in eerste instantie geen interesse had. Zo heb je als werkgever direct een beeld van waar de kandidaat de soft skill op baseert.

Direct beginnen met het werven van nieuwe kandidaten?

Nu wil je natuurlijk direct beginnen met het werven van nieuwe werknemers op basis van deze blog. Neem een kijkje op onze website en plaats direct jouw vacature om de beste kandidaten binnen Limburg te vinden. Wil je eerst meer weten? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of 043-3560106

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?