Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
13-03-2020

Waarom je ex-medewerkers terug moet halen

Waarom je ex-medewerkers moet terughalen? (vier redenen)

Het terughalen van ex-medewerkers is een taboe onder werkgevers. Je organisatie inruilen voor een andere, wordt namelijk al snel beschouwd als een onomkeerbare zet. De laatste jaren zien we echter een verandering in de houding van werkgevers ten opzichte van deze groep werknemers.

Gezien de schaarste aan werkzoekenden met een sterk en geschikt cv, worden werkgevers steeds meer gedwongen om creatief te zijn in het recruitmentproces. Gaat het hier om pure noodzaak, of brengt dit juist voordelen met zich mee?

Hieronder geven we samen met CVster vier redenen waarom iedere werkgever open zou moeten staan voor ex-werknemers.

 1. Je bespaart tijd en geld tijdens het recruitment proces
  Een beschikbare positie invullen, kan veel tijd en energie kosten. Vooral wanneer de gevraagde kennis en ervaring van specialistisch aard is, bestaat het recruitmentproces uit een groot aantal stappen. Denk bijvoorbeeld aan het afnemen van assessments.
  Vanaf het moment dat het cv beoordeeld wordt tot aan het laatste HR gesprek, zijn er gemakkelijk een enkele weken voorbijgegaan. Deze kostbare tijd en energie kun je besparen wanneer je ex-werknemers aanneemt.
 2. Ex-werknemers zijn sneller ingewerkt
  Ex-werknemers hebben een grote voorsprong op nieuwe werknemers wat betreft de inwerktijd. Ze zijn bekend met de ICT systemen en andere bedrijfsprocessen. Ook hebben ze al een netwerk binnen het bedrijf opgebouwd, waardoor ze veel tijd besparen wanneer het gaat om hulp inschakelen of interne sales.
  Bovendien kennen ze de bedrijfscultuur al goed. Hierdoor hebben ze minder tijd nodig om zich aan te passen en zich op hun plek te voelen. Ex-werknemers kunnen daarom gemakkelijk worden ingezet in periodes van grote drukte of bij lastige projecten waarbij er weinig capaciteit is voor intensieve begeleiding.
 3. Passende competenties
  Voor iedere werkgever is het een moeilijke afweging: wel of niet verder investeren in de ontwikkeling van het personeel? Aan de ene kant worden werknemers waardevoller voor het bedrijf, aan de andere kant kan de investering verloren gaan wanneer werknemers besluiten het bedrijf te verlaten.
  Het grote voordeel van het aannemen van ex-werknemers is dat eerdere investeringen in competenties zich nu opnieuw uitbetalen. De ex-werknemer die destijds gebruik heeft gemaakt van het opleidingsbudget, zal over competenties beschikken die naadloos passen bij je bedrijf. Ook brengen ex-werknemers nieuwe kennis, inzichten en ervaring met zich mee door hun tijd buiten je bedrijf.
 4. Meer tevredenheid bij andere werknemers
  Op onze arbeidsmarkt met een tekort aan getraind en geschikt personeel kan het een uitdaging zijn om werknemers te behouden. Werknemers worden steeds vaker benaderd door recruiters via kanalen, zoals Linkedin.
  De bereidheid van een ex-werknemer om weer terug te komen werken, geeft een bijzonder positief signaal af aan andere werknemers. De ex-werknemer weet dat het gras elders niet groener is, en waardeert de sterke punten van het bedrijf. Deze algehele tevredenheid zal ook anderen in de werkomgeving positief beïnvloeden.

Deze gastblog werd verzorgd door CVster. Wil je meer artikelen lezen of een cv maken? Lees dan ook eens de blog van CVster.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?