Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
17-05-2018

Waar zie je jezelf over 5 jaar ?

Deze vraag wordt vaak gesteld in een sollicitatiegesprek. Het doel van deze vraag is om er achter te komen wat jouw verwachtingen zijn omtrent de functie en eventuele doorgroeimogelijkheden. Bij het beantwoorden van deze vraag moet je daarom goed nadenken over bij wat voor soort organisatie je aan tafel zit en voor welke functie je solliciteert.
 
 1. Waar sta je nu?
  Om deze vraag te beantwoorden kan het handig zijn een tijdlijn te maken van jouw loopbaan. Waar ben je begonnen en waar wil je naartoe. Geef voor jezelf aan waar op die tijdlijn je je op dit moment bevindt. Maak daarbij een lijstje met een aantal belangrijke vaardigheden die je in het verleden hebt geleerd en kennis die je hebt opgedaan. Noteer welke taken je hebt vervuld en hoeveel ervaring je in het betreffende vakgebied hebt. Als je dit lijstje naast de gevraagde competenties legt, realiseer je je welke vaardigheden je nog (verder) moet en kunt ontwikkelen.
   
 2. Waar wil je naartoe?
  Waar zie jij jezelf eigenlijk in 5 jaar? Geef eerlijk antwoord op deze sollicitatievraag en formuleer je korte en lange termijn doelen. Is het je doel door te groeien naar een hogere functie of wil je je liever specialiseren in iets wat je graag doet? Het is belangrijk deze wensen van te voren voor jezelf duidelijk te hebben. Wees wel realistisch en zoek informatie op over wat de geambieerde functie inhoud en welke competenties je daarvoor nodig hebt.
   
 3. Waar is de werkgever naar op zoek?
  Het antwoord op deze sollicitatievraag is vaak al te vinden in de vacaturetekst. Als er niks wordt gezegd over eventuele doorgroeimogelijkheden is de kans groot dat ze niet op zoek zijn naar een ambitieus persoon. Naast de vacature is het slim om de website en eventuele Social Media pagina’s te bestuderen. Hier vind je informatie over de bedrijfscultuur en kun je inschatten of jij je daarin thuisvoelt. Over het algemeen geldt: hoe groter het bedrijf, hoe meer doorgroeimogelijkheden er zijn.
   
 4. Koppel jouw ambities aan die van het bedrijf
  Kijk nu naar overeenkomsten tussen jouw ambities en de mogelijkheden van de organisatie. Noem de competenties en kennis die je in het verleden hebt opgedaan en laat daarna blijken wat je in de toekomst daarmee wilt doen. Stel jouw ambities af op de vraag van het bedrijf en benoem wat deze functie kan bijdragen aan het behalen van jouw doel. Zorg dat je een aantal concrete voorbeelden kunt geven om jouw verhaal kracht bij te zetten. Geef aan in welke context jij de taken en verantwoordelijkheden van deze functie ziet ten opzichte van jouw ambities. Je laat zo niet alleen zien dat jij een goede match bent voor de functie, maar ook dat je je goed hebt voorbereid.
   
 5. Blijf dicht bij jezelf
  Dat je het antwoord op de beruchte vraag afstemt op de functie en het bedrijf betekent natuurlijk niet dat je niet eerlijk moet en mag zijn over jouw vijfjarenplan. Als je het gevoel hebt dat je moet liegen bij het beantwoorden van de vraag is het slim voor jezelf na te gaan of dit wel de juiste functie is. Dit voorkomt niet alleen frustratie tijdens het werken, maar ook vertraging of een verkeerde afslag in jouw persoonlijke ontwikkeling.
Bron: Vacature.com
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?