Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
13-07-2017

Vragen die je jezelf moet stellen wanneer je een vacaturetekst schrijft

Komt er een vacature vrij binnen je organisatie? Ben jij medeverantwoordelijk voor het schrijven van de vacaturetekst? Stel jezelf dan de volgende vragen want een vacaturetekst wordt nog steeds onderschat.

1. Vermijd Cliches zoals "dynamische werkomgeving" en "9 tot 5 mentaliteit"
Kandidaten lezen over dit soort zinnen heen, halen hun schouders op en klikken je vacature weg. Iedereen met een beetje verantwoordelijkheidsgevoel snapt heus wel je aan het einde van de dag de klus nog moet klaren. Niet dat je denkt: het is 5 uur we gaan ervandoor. Dat de baan dynamisch moet zijn is ook voor de hand liggend, anders ga je er niet werken. Welke moderne banen waar online een vacature voor wordt geplaatst bevinden zich niet in een dynamische werkomgeving?

2. Ben concreet 
Bijvoorbeeld: bij ons krijg je een uitdagende baan en doorgroeimogelijkheden. Wat is er uitdagend aan? Over welke doorgroeimogelijkheden hebben we het dan? Concreet zijn spreekt meer tot de verbeelding en kan je lezer overtuigen om te solliciteren. Uitstekende arbeidsvoorwaarden zijn ook een breed begrip. Je kunt je afvragen wat voor pensioen erin zit, hoeveel vakantie dagen je krijgt, een extra telefoon of laptop van de zaak? Andere aantrekkelijke extra`s?

3. Maak het niet mooier dan het is
Veel bedrijven halen alles uit de kast om maar te zorgen dat die kandidaten op gesprek komen. Kortingen hier, wekelijkse bedrijfsfeestjes daar, gratis vakanties, spelcomputers en meer verheerlijkingen. Een beetje aankleden van de functie kan geen kwaad maar overdrijf niet. Je kunt immers beter zorgen voor kwalitatieve reacties dan kwantitatieve. Dat scheelt je ook een hoop afwijsmailtjes. Houd je gewoon bij wat er in jouw organisatie speelt en belangrijk is, je wilt immers eerlijk en transparant zijn. Je kunt sollicitanten wel al een kijkje geven in de keuken van je organisatie. Wissel je tekst af met afbeeldingen en bedrijfsvideo`s zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Of een 360 graden rondleiding op een afdeling? De mogelijkheden zijn er in ieder geval dus gebruik ze.

4. Zou ikzelf solliciteren op deze vacature
Vind je de tekst vlot, vloeiend en boeiend geschreven dat je denkt: dit is mijn vacature? Je mag best trots zijn op je vacaturetekst, steek er daarom tijd in en raffel het niet af. Bekijk ter inspiratie wat je concurrenten schrijven. Lees wat kenniswebsites die jouw toekomstige collega`s ook zouden lezen. De vacatures die op die websites staan en de tone of voice daarvan kan eens interessant zijn voor jouw vacature. Zorg voor een kloppende opbouw, neem de lezer mee. Laat een collega naar de tekst kijken als je er zelf te lang mee bezig bent geweest. Hij of zij kan je wijzen op het gedeelte waar de tekst versuft.
Succes !


Bron : YER

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?