Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Blog
17-10-2023

Vitaliteit: wat levert dat op?

We gaan nog even door op het belang van vitaliteit voor bedrijven. Dit keer niet met redenen waarom, maar met cijfers. Wat leveren vitale medewerkers jouw bedrijf op?

Wist je dat het verzuimpercentage in Nederland al in het laatste kwartaal van 2022 gestegen is tot maar liefst 5 procent? In combinatie met de nog altijd krappe arbeidsmarkt is het belangrijker dan ooit dat bedrijven nadenken over de vitaliteit & gezondheid van hun medewerkers. 

Een zieke medewerker kost jouw bedrijf gemiddeld 230 euro per dag, psychisch verzuim duurt gemiddeld 180 dagen en een burn-out leidt zelfs tot een afwezigheid van gemiddeld 242 dagen.

Voor heel Nederland liepen de kosten van ziekteverzuim in 2022 op tot meer dan 18 miljard.

Nu uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat - mits goed aangepakt - iedere euro die wordt geïnvesteerd aan vitaliteit maar liefst drie euro oplevert, is het verstandig om het vitaliteitsbeleid van jouw bedrijf onder de loep te nemen.

Deze cijfers liegen er niet om. Toch krijg ik regelmatig de vraag wat vitaliteit nu eigenlijk inhoudt. Veel mensen denken namelijk direct aan “vitale ouderen”. En alhoewel zij zeker onderdeel zijn van dit thema, draait het bij vitaliteit om iedereen. Vitaliteit verwijst namelijk naar de algemene gezondheid, kracht en levensenergie van een individu. Het is een toestand van welzijn waarin iemand zich fysiek, mentaal en emotioneel sterk voelt.

Vitaliteit kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder dieet, lichaamsbeweging, slaap, stressmanagement, sociale interacties en psychologische factoren. Het nastreven van een gezonde levensstijl en het zorgen voor een goede balans tussen deze verschillende aspecten zijn allemaal factoren die bijdragen aan het bereiken en behouden van vitaliteit.

Het gaat echt om een lange termijn-onderwerp, dat aandacht en herhaling verdient. Grote kans dat het in de praktijk lastig blijkt om de aandacht hierop te blijven richten. Herkenbaar? Overweeg dan eens een vitaliteitscoach in te schakelen, die ervoor kan zorgen dat jouw medewerkers - en daardoor jouw bedrijf - profiteren van de talloze voordelen die vitale medewerkers opleveren. 

Met mijn bewezen aanpak zorg ik dat iedere medewerker bevlogen en fit een waardevolle bijdrage kan leveren voor ieder bedrijf. Herhaling is voor de borging een belangrijk element, want helaas is motivatie vaak van korte duur. Maar routines zijn de key tot succes!

Kelly Stessen is een expert in beweeg- en eetgedrag, energiebooster en personal trainer. Ze is ervan overtuigd dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan meer levensgeluk en het is haar passie om met haar bedrijf Stessen Sport en Coaching zowel bedrijven als particulieren te helpen bij het vinden van de juiste balans tussen genieten en gezondheid.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?