Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Vitale werkgevers geluk
Blog
22-02-2023

Vitale werknemers zijn gelukkiger: tips om direct toe te passen!

Dat een mentale en fysieke gezondheid voor iedereen goed is, weten we inmiddels allemaal wel. Maar wist je ook dat vitale werknemers productiever zijn op hun werk? Bovendien werken ze effectiever en zijn ze creatiever, vrolijker en minder gestrest.

Als expert op het gebied van beweging, leefstijl en gezondheid kan ik niet vaak genoeg benadrukken hoe veel een investering in de vitaliteit van jouw medewerkers kan opleveren voor het bedrijf. Niet alleen het ziekteverzuim daalt, maar ook de gewerkte uren worden productiever. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat iedere euro die in vitaliteit geïnvesteerd wordt, drie keer wordt terugverdiend.

Vitaliteit draait niet alleen om de fysieke conditie van oudere medewerkers, een gedachte die wel vaak opkomt bij het woord “vitaal”. Vitaliteit draait juist om de energie en de kracht waarmee mensen emotioneel, fysiek en mentaal in het leven staan. 

Het goede nieuws is: kleine gedragsveranderingen kunnen al direct bijdragen aan vitalere medewerkers! Een paar tips die iedereen direct kan toepassen:

1. Vergader staand of tijdens een wandeling

Vergaderen is een uitstekende gelegenheid om wat meer te bewegen. Haal stoelen weg en doe het staand, of ga wandelen als de groep klein is. Doordat men in beweging is in plaats van zit, wordt de bloedsomloop gestimuleerd waardoor ook de creativiteit toeneemt. Door te staan is er bovendien sprake van een actievere werkhouding, waardoor de vaart erin blijft en beslissingen sneller genomen worden.

2. “Dat heb je snel gedaan!”

Geef gemeende complimenten aan de medewerkers. Zorg dat je talenten en kwaliteiten benoemt wanneer je ze ziet. Dit zal het zelfvertrouwen erg goed doen en zorgen voor veel energie. Wanneer werknemers zich gewaardeerd voelen zitten ze beter in hun vel en zal hun gevoel van betrokkenheid vergroten.

3. Respecteer werktijden

Probeer je zoveel mogelijk aan de officiële werktijden te houden. Contacteer je werknemers niet in het weekend, tijdens vrije dagen of vakanties. Op deze manier krijgen ze voldoende rust en ontspanning, een cruciale factor voor vitaliteit.

4. Pauzes

Ken je ze, die medewerkers die de lunchpauze overslaan om nog even snel dat ene ding af te maken? Dit zou niet mogen gebeuren. Een fatsoenlijke pauze is niet alleen nodig voor de concentratie gedurende dag, het structureel overslaan van pauzes betekent ook dat er iets niet klopt in de werkdruk of werkcultuur.
Geef zelf het goede voorbeeld door geen pauzes over te slaan en motiveer je medewerkers door hetzelfde te doen. Dit kan door het aanbieden van kantoorlunches, maar ook veel simpeler door iedereen regelmatig aan de pauzes te herinneren. Wil je optimaal profiteren van pauzes? Moedig het maken van een wandeling aan!

Natuurlijk geldt: hoe groter de veranderingen, hoe groter het effect. Daarom raad ik ieder bedrijf aan om stil te staan bij hun eigen vitaliteitsbeleid. Is dat er? Wordt het actief gehandhaafd? Is het effectief? Als het antwoord op een van deze vragen nee is, overweeg dan eens om een vitaliteitscoach in de arm te nemen. Zo’n coach is er om jouw bedrijf vooruit te helpen en om te zorgen voor vitalere en daardoor gelukkigere medewerkers.

Wil je meer informatie over mijn werk als vitaliteitscoach of andere verwante onderwerpen? Neem een kijkje op mijn website of neem contact met me op.

Kelly Stessen is een expert in beweeg- en eetgedrag, energiebooster en personal trainer. Ze is ervan overtuigd dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan meer levensgeluk en het is haar passie om met haar bedrijf Stessen Sport en Coaching zowel bedrijven als particulieren te helpen bij het vinden van de juiste balans tussen genieten en gezondheid.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Jobalert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Jobalert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

    Gekozen opleidingsniveaus:

      Op welk e-mailadres?