Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
ChatGPT recruiters
Nieuws
23-02-2023

Vervangt ChatGPT recruiters?

ChatGPT van OpenAI is een van de meest boeiende voorbeelden van de vooruitgang die we momenteel zien op het gebied van Artificial Intelligence. Deze chatbot kan teksten genereren die lijken alsof ze door een mens zijn geschreven. Dit maakt van ChatGPT een ideaal hulpmiddel voor verschillende toepassingen, waaronder werving, talentacquisitie en sourcing.

Mogelijkheden Artificial Intelligence voor recruitment

Met behulp van de technologie achter ChatGPT kunnen diverse recruitment taken en processen verder geautomatiseerd en geoptimaliseerd worden. Zo kan de bot bijvoorbeeld ingezet worden om:

 • cv's van kandidaten te scannen op bepaalde vaardigheden en kwalificaties;
 • functiebeschrijvingen te analyseren en te matchen met de juiste kandidaten;
 • geschikte vragen te genereren die gesteld kunnen worden aan kandidaten met een specifieke achtergrond en ervaring;
 • als chatbot te fungeren en de eerste vragen van kandidaten te beantwoorden, waardoor sollicitanten gerichter kunnen solliciteren;
 • de perfecte “koude” mails te schrijven voor kandidaten;
 • vacatureteksten te schrijven.

Vacatureteksten schrijven via ChatGPT

Een vacaturetekst die geschreven is door ChatGPT zal nooit prijzen winnen, maar het kan wel dienen als een hulpmiddel. Ook hoef je niet het eerste resultaat dat je van ChatGPT krijgt te gebruiken. Je kunt namelijk het gesprek met de AI verderzetten door bijvoorbeeld te schrijven: “Maak de functieomschrijving nu interessanter.” of “Leg nadruk op de vaardigheden die de kandidaat moet hebben.”

Bovendien kan ChatGPT teksten schrijven in een taal die aansluit bij de kandidaten. Hierdoor wordt de tekst leesbaarder, aantrekkelijker en boeiender voor deze specifieke doelgroep. Dit kan helpen om de aandacht te trekken van toptalenten en potentiële kandidaten. Een voorbeeld is: "Schrijf nu een samenvatting van de vacaturetekst voor sociale media en maak het interessant en intelligent, bedoeld voor Java-ontwikkelaars."

Conclusie

ChatGPT en andere vormen van AI lijken de toekomst van recruitment te domineren en zullen het voor bedrijven gemakkelijker maken om toptalent te identificeren en te bereiken. Maar er kan worden vastgesteld dat ChatGPT, hoewel het een uiterst nuttig hulpmiddel is, niet in staat is om de rol van recruiters volledig over te nemen. Bij het nemen van de uiteindelijke beslissingen blijft het menselijke aspect noodzakelijk.

Bron: Recruiter.com, Topprofile.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Jobalert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Jobalert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

  Gekozen opleidingsniveaus:

   Op welk e-mailadres?