Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
19-12-2019

Verplicht vrij tussen kerst en nieuwjaar, hoe zit dit dat?

Tussen kerst en nieuwjaar is het in sommige branches erg rustig. Mag je personeel dwingen in deze periode vakantiedagen op te nemen? De regels op een rij.

Je mag verplichte vrije dagen aanwijzen, deze dagen gaan dan af van het vakantiedagensaldo van je werknemers. Maar let op: in de cao of de arbeidsovereenkomst moet dan al zijn aangekondigd dat je verplichte vrije dagen kunt aanwijzen en hoeveel.

Kondig verplichte vrije dagen al aan het begin van een jaar aan, zodat werknemers er ruim op tijd rekening mee kunnen houden. Het is niet verboden om hier later in het jaar nog mee te komen, maar dat is niet netjes naar je werknemers toe. De verplichte vrije dag is uiteraard wel een betaalde vrije dag. Je mag het je werknemers niet opleggen een dag onbetaald verlof op te nemen, tenzij zij daar zelf expliciet mee akkoord gaan.

Er is geen wettelijk maximum aan het aantal vrije dagen dat je verplicht mag opleggen. In sommige sectoren worden bijna alle vrije dagen door de werkgever bepaald, denk maar aan de bouw (bouwvak) of het onderwijs (schoolvakanties). Wel is het handig om je werknemers in ieder geval nog een paar vrij in te vullen vakantiedagen te geven, zodat zij vrij kunnen nemen voor bijvoorbeeld een bruiloft of een begrafenis.

Bron: MKB servicedesk
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?