Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
30-06-2015

Veelgestelde vragen sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is een wedstrijd die men niet wilt verliezen. Om een ontspannen indruk te maken, is een goede voorbereiding van cruciaal belang. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Wij hebben hieronder de vijf meest voorkomende vragen in een sollicitatiegesprek opgesteld. Bedenk als voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek dus een antwoord op de volgende veelgestelde vragen.

1) Vertel eens iets over jezelf

Een klassieke vraag om het gesprek te beginnen. Je krijgt direct de kans om jezelf voor te stellen en wat tot rust gekomen. Bedenk vooraf hoe jij jouw verhaal opbouwt en wat de rode draad zal zijn. Wat zijn sleutelmomenten uit jouw carrière? Welke elementen vertellen iets over jou en wat onderscheidt jou ten opzichte van andere sollicitanten? Daarbij is het net zo belangrijk om je eigen valkuilen te kunnen vertellen. Valkuilen zijn immers processen waarin jij jezelf in de toekomst kunt verbeteren.

2) Wat weet je over het bedrijf?

Met de bovenstaande vraag wordt jouw interesse in het bedrijf getest en wil men te weten komen hoe goed jij jezelf hebt voorbereid op een sollicitatiegesprek. Een goede sollicitant is op de hoogte van de strategie van de organisatie en heeft de website van de organisatie onder de loep genomen. Dit om te achterhalen waar een organisatie veel waarde aan hecht.

3) Waarom heb je gesolliciteerd op deze vacature?

Hiermee probeert een recruiter jouw voorbereidingsproces en beeld bij de vacature te achterhalen. Lees dus voor je sollicitatiegesprek de functiebeschrijving goed door en probeer deze in jouw eigen woorden te verklaren. Leg nadruk op elementen die je aantrokken en leg dan ook gericht uit hoe dit aansluit op jouw profiel. Probeer een perfect match te creëren.

4) Wat is je grootste succes en mislukking in je carrière?

Een recruiter is eerder geïnteresseerd in jouw grootste mislukking dan jouw grootste succes. Dit om te kijken of jij in staat bent om problemen te overwinnen. Jouw werkgever wil graag weten hoe jij met problemen omgaat. Blijf je rustig en denk je eerst na over een oplossing of ga je liever direct over tot actie? Verklaar goed hoe jij omgaat met tegenslagen. Het denken in oplossingen is hierbij van cruciaal belang.

5) Waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever?

Op deze vraag verwacht de recruiter een eerlijk antwoord. Leg in deze situatie goed uit wat je precies miste in je vorige baan en wat je wil bereiken door te veranderen. Ik wil vooruit met mijn carrière is bij deze vraag niet voldoende als antwoord.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?