Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
19-07-2019

Veel fouten gemaakt bij het uitbetalen van vakantiegeld

Dit jaar zijn er veel fouten gemaakt rondom het uitbetalen van het vakantiegeld. Dat kan veel geld schelen.

Uit onderzoek van kloptmijnloon.nl bleek bij controle van 420 loonstrookjes dat in 18,10% de uitbetaling van het vakantiegeld niet klopte.

 

 

Omdat op 1 januari 2018 de wet is veranderd, waarbij het loonbegrip is verruimd, heb je ook op gewerkte overuren recht op vakantiegeld. Als je dus veel of structureel overuren maakt kan het zijn dat je veel geld bent misgelopen.
Niet alleen over overuren en overwerk moet vakantietoeslag betaald worden, maar ook over toeslaguren.
De enige uitzondering hierop is een cao met een uitzondering, als je deze niet hebt kan het dus zijn dat je nog recht hebt op extra vakantiegeld over de over- en toeslaguren. Waarbij dit voor 2018 nog niet nodig was.
Hoeveel je extra zou moeten krijgen is afhankelijk van je uurloon en de hoeveelheid overuren. Als je tijdens overuren extra uitbetaald wordt, neem bijvoorbeeld 150%, moet het vakantiegeld ook over de hoger uitbetaalde overuren berekend worden, en niet het normale uurloon.


Hoe kan het misgaan?
Waarom gaat het nu dan nog mis als de wijziging sinds 1 januari 2018 geld? Vaak zit dit in de salarissoftware. Deze moet aangepast worden om ook over de extra uren de minimaal 8% vakantietoeslag uit te rekenen. Als dit niet gebeurt, is zal de vakantietoeslag dus ook niet goed uitbetaald zijn.
Het kan ook zijn dat er een ander percentage geldt voor het bijzondere tarief, dit wordt berekend op basis van het loon van het voorgaande jaar, maar dit kan natuurlijk veranderd zijn. Door een salarisverhoging, maar ook doordat je minder of meer uren bent gaan werken. Een bonus, extra overuren of andere zaken als ouderschapsverlof kunnen ook van invloed zijn. Wanneer je te veel afdraagt via het bijzondere tarief zul je dit via de belastingdienst bij je belastingaangifte weer terug krijgen, maar wanneer je te weinig hebt betaald zul je nog een aanslag krijgen, wat kan leiden tot vervelende situaties.
Tip van ons: Controleer je loonstrook en kijk of jouw vakantiegeld ook over de extra uren is berekend.Bron: RTLZ & Timeflex/kloptmijnloon

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?