Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
17-11-2017

Vacatures in bouw en ICT moeilijk vervulbaar


Met de aantrekkende economie neemt de spanning op de arbeidsmarkt toe. Naar verwachting ontstaan er dit jaar en volgend jaar een miljoen vacatures, een niveau dat voor het laatst in 2006-2008 werd gehaald. Het aantal WW-uitkeringen daalt bovendien gestaag. Uit het onderzoek van UWV blijkt dat ruim een derde (34%) van de vacatures van bedrijven lastig is te vervullen. In de bouwsector ligt dit aandeel veel hoger, hier zijn zes op de tien vacatures moeilijk vervulbaar. In de ICT geldt dit voor de helft van de vacatures.

Werkgevers plegen extra inspanningen om vacatures ingevuld te krijgen, maar lijken daarbij nog nauwelijks gebruik te maken van het opleiden van eigen of nieuw personeel. Ook passen nog weinig bedrijven de functie-eisen of arbeidsvoorwaarden aan.

Werkgevers noemen het ontbreken van de juiste kwalificaties bij sollicitanten als voornaamste reden voor hun wervingsproblemen. Opleidingsniveau, opleidingsrichting, werkervaring of vakkennis van sollicitanten matchen dan niet met de eisen van werkgevers. Een andere reden die bedrijven noemen, zijn het beperkte aantal reacties van sollicitanten.
De meeste bedrijven verrichten extra inspanningen om vacatures vervuld te krijgen. Ruim een derde van de bedrijven zet actief social media in. Drie op de tien maakt gebruik van een wervings- en selectiebureau of schakelt een headhunter in. Mede door het inzetten van deze wervingsstrategieën wordt uiteindelijk twee derde van de vacatures alsnog vervuld.

Bron : UWV

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?