Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Blog
27-01-2024

Top 10 secundaire arbeidsvoorwaarden

Alleen een goed salaris is niet genoeg bij het kiezen van een nieuwe werkgever. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden en het actief promoten ervan zijn nu net zo cruciaal. In de afgelopen jaren zijn secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker geworden bij het kiezen van een nieuwe werkgever. Onderzoek toont aan dat twee van de meest cruciale secundaire arbeidsvoorwaarden voor zowel werkgevers als werknemers de pensioenregeling en reiskostenvergoeding zijn. Hieronder vind je de top 10 arbeidsvoorwaarden van zowel werknemers als werkgevers! 

De Top 10 Secundaire Arbeidsvoorwaarden van Werknemers:

1. Pensioenregeling (93%): Uit het onderzoek blijkt dat de pensioenregeling de meest gewaardeerde secundaire arbeidsvoorwaarde is onder zowel werkenden als werkgevers. Maar liefst 93% van de Nederlandse werknemers geeft aan de aanwezigheid van een pensioenregeling als belangrijk te ervaren, en dit wordt door 88% van de werkgevers bevestigd.

2. Reiskostenvergoeding (85%): Voor 85% van de werknemers is een goede reiskostenvergoeding van groot belang. Het feit dat werkgevers dit erkennen als essentieel, benadrukt het groeiende belang van mobiliteitsvoordelen in de moderne arbeidsmarkt.

3. Scholing- en studiefaciliteiten (83%): Voor werknemers is ook de mogelijkheid tot scholing en studiefaciliteiten van aanzienlijk belang, met 83% die dit als zeer belangrijk beschouwt.

4. Dertiende maand (79%): Het ontvangen van een dertiende maand wordt door 79% van de werknemers als zeer belangrijk ervaren.

5. Doorgroeimogelijkheden (78%): Werknemers waarderen doorgroeimogelijkheden, waarbij 78% dit als zeer belangrijk beschouwt voor hun werktevredenheid.

6. Extra vakantie-/verlofdagen (75%): Een extra set vakantie- of verlofdagen wordt door 75% van de werknemers als een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde gezien.

7. Weekend-, avond- of overwerktoeslag (75%): Werknemers hechten belang aan financiële erkenning voor extra inzet, waarbij 75% aangeeft dat weekend-, avond- of overwerktoeslag zeer belangrijk is.

8. Betaald zorgverlof (74%): Werknemers vinden betaald zorgverlof van belang, waarbij 74% dit als zeer belangrijk beschouwt.

9. Flexibele werktijden (73%): Een flexibele werktijdregeling wordt door 73% van de werknemers als zeer belangrijk beschouwd voor een goede work-life balance.

10. Bonussen (65%): Bonussen vormen de top 10 af, waarbij 65% van de werknemers dit als een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde beschouwt.

Het onderzoek wijst uit dat de beschikbaarheid van een pensioenregeling actief wordt gepromoot in vacatures. Tussen 2017 en 2019 steeg het aantal vacatures waarin pensioenregelingen werden genoemd met bijna zestig procent, met de meeste intensieve groei tussen 2018 en 2019.

In een tijd waarin de arbeidsmarkt concurrerender is dan ooit tevoren, blijken secundaire arbeidsvoorwaarden van vitaal belang te zijn voor zowel werknemers als werkgevers. Een comfortabel pensioen, een passende reiskostenvergoeding en mogelijkheden voor scholing zijn niet langer secundair; ze vormen de kern van een aantrekkelijk arbeidsaanbod. Werkgevers die deze trends erkennen en inspelen op de groeiende behoeften van werknemers, zullen niet alleen talent aantrekken, maar ook behouden in deze dynamische arbeidsmarkt.

Wil jij ook een baan met goede secundaire arbeidsvoorwaarden? Bekijk dan onze website voor de nieuwste vacatures! 

Bekijk alle vacatures!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?