Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
21-06-2017

Tips voor werken in de hitte

Werken bij hoge temperaturen kan leiden tot minder goede prestaties of schade aan de gezondheid. Zorg er daarom voor dat jij er zo min mogelijk last van hebben. Deze tips helpen daarbij. 

Voer tropenrooster in
Een tropenrooster vereist enige flexibiliteit, maar is in een klein bedrijf vaak redelijk eenvoudig in te voeren. Denk aan een (tijdelijke) werkweek van bijvoorbeeld zes uur 's ochtends tot twee uur ’s middags, wanneer zo vroeg starten niet mogelijk is kan een uur of anderhalf uur eerder starten ook al veel schelen.

Zet elektrische apparaten uit 
Elektrische apparaten produceren warmte. Zet daarom de apparatuur die je niet gebruikt uit. Denk daarbij ook aan de verlichting, de printer die nog in stand-by staat maar nauwelijks wordt gebruikt of bijvoorbeeld beeldschermen/televisie schermen die niet gebruikt worden op dat moment. Tevens helpt het veel om (oudere) gloeilampen te vervangen door energiezuinige led-verlichting, welke minder hitte afgeeft.

Verlaag de vochtigheidsgraad
Bij een hoge relatieve luchtvochtigheid verdampt zweet minder makkelijk, waardoor de koelende werking vermindert. Dit doe je door te zorgen voor voldoende luchtstroming (ventilatoren) en door planten te plaatsen, maar ook door aan het begin van de werkdag wanneer het nog redelijk koel is door goed te luchten.

Ventileer 's nachts 
Verder kan het raadzaam zijn de airco 's nachts maximaal te laten ventileren en deze koude lucht de rest van de dag te laten recirculeren, of wanneer het mogelijk is om ’s nachts extra ventilatieroosters of ramen open te zetten zodat er maximaal verkoeld wordt.

Gebruik de zonwering 
Doe de zonwering niet naar beneden wanneer de zon vol op de ramen staat, maar daarvóór. De zonwering werkt namelijk ook isolerend, waardoor de binnengekomen stralingswarmte van de zon niet weg kan.  Met name aan de buitenkant van de ramen scheelt de zonwering veel en heeft het maximale effect, zonwering aan de binnenzijde koelt een tot twee graden minder dan zonwering aan de buitenzijde.

Ga minder strikt om met kledingvoorschriften 
In sommige beroepen is het 'not done' om in korte broek te werken. Bijvoorbeeld omdat representativiteit vereist is. Laat bij extreme hitte de gezondheid voorgaan en laat als het even mogelijk is het taboe op de korte broek tijdelijk varen.

Las extra pauzes in

Neem een extra pauze tussen de werkzaamheden of wanneer dit niet gaat probeer dan tijdens de lunchpauze wat extra (lange) verkoeling te zoeken door in een koelere ruimte of locatie dan je eigen werkplek te lunchen.

Drink veel 
Maar géén alcohol. Water en thee zijn goede opties. Probeer ook niet te veel koffie te drinken.

Vermijd zware lichamelijke inspanning

Vermijden, verminderen of uitstellen. Wanneer dit allemaal niet mogelijk is wijk dan uit naar tropenroosters.

Zorg dat het zoutgehalte in het lichaam op peil blijft

Dit kan door speciale dranken, zoals Isotone drank, maar ook bijvoorbeeld door ORS te gebruiken.

 • Zwangeren
 • Mensen met longaandoeningen (cara)
 • Mensen met hartaandoeningen
 • Personen die medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruiken

Let vooral op elkaar, en dan kom je met deze tips de hitte wel weer door.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?