Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
28-03-2018

Tips voor starters zonder werkervaring


Vraag het iedere starter op de arbeidsmarkt wat de grootste frustratie bij de zoektocht naar werk is en ze antwoorden allemaal: 'het gebrek aan ervaring'. Vanuit de ogen van een werkgever bekeken, is het natuurlijk goed te begrijpen dat de voorkeur uitgaat naar een werknemer met ervaring. Zij hebben immers al referenties op hun cv staan. Ook hebben zij een beter beeld van de werkzaamheden en of deze bij hen passen. Aan de andere kant moeten starters wel een kans krijgen om ervaring op te doen, want zonder baan, geen ervaring. We geven je graag een aantal tips die je als starter bij het solliciteren kunnen helpen.

Een leeg cv is natuurlijk geen visitekaartje en zal een werkgever niet overtuigen om je uit te nodigen voor een gesprek. Het is dan vooral belangrijk dat je kijkt naar wat je wel hebt gedaan, zoals die lange reis die je gemaakt hebt door Zuid-Amerika, of het voorzitterschap dat je bekleedt bij je sportvereniging. Ook hier kan een werkgever bepaalde belangrijke kwaliteiten uit halen, zoals leiderschap of initiatief.

Wijs een werkgever op de voordelen

Sta stevig in je schoenen als je gaat solliciteren zonder werkervaring. Recht je schouders en benadruk de positieve punten waarom juist een starter zonder ervaring goed is om aan te nemen. Denk hierbij aan het feit dat je als starter niets te verliezen hebt. Zo kan een werkgever je eerst een korter tijdelijk contract aanbieden, of je kunt voorstellen om voor een lager salaris te starten. Hierdoor loopt de werkgever geen risico en heb jij de kans om te laten zien wat je waard bent.

Een ander positief punt van het aannemen van een starter zonder werkervaring, is dat je nog niet vastgeroest zit in een functie. Soms is het juist goed voor een bedrijf om er een frisse wind door te laten waaien. En laat jij nu net als pas afgestudeerde die frisse wind zijn. Draag dit vooral uit, dat je zin hebt om je professionele carrière te starten met een open mind.

Zet laag in

Misschien heb je net je MBO, HBO of universitaire studie afgerond en solliciteer je je suf zonder succes. Je kunt er dan voor kiezen om jezelf binnen een bedrijf omhoog te werken. Begin bij een functie die lager is dan waar jij voor gestudeerd hebt en waar ervaring mogelijk minder belangrijk is. Bij veel grotere bedrijven zijn er vaak goede doorgroeimogelijkheden. Op deze manier zal je uiteindelijk werkervaring opdoen, terwijl jij hard werkt aan een weg naar de top.


Deze blog is geschreven door CVster


 

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?