Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
08-05-2020

Tips voor solliciteren via videobellen

Bedrijven stappen massaal over op video bellen om toch hun sollicitatie procedures voort te kunnen zetten tijdens het thuis of op afstand werken. Omdat er wat extra aandachtspunten zijn geven wij wat tips, zodat je wanneer je uitgenodigd wordt voor een gesprek een zo goed mogelijke indruk kunt maken.
Ondanks dat veel bedrijven nu overschakelen op videobellen of een telefonische kennismaking geeft dit namelijk wel een ander gevoel. Veel bedrijven zullen dan ook een eerste selectieronde houden maar daarna toch wachten tot er een mogelijkheid is elkaar in het echt, op 1,5 meter afstand, te spreken. Dit geeft namelijk toch een persoonlijker gevoel en men kan dan meer de diepte in tijdens het sollicitatie gesprek.

Zorg voor een goede voorbereiding

Ook nu is het belangrijk een goede voorbereiding te hebben op het gesprek. Start met de normale voorbereidingen die je altijd zou doen. Zorg er dus voor dat je genoeg informatie hebt over de functie en het bedrijf. Bedenk dat ook nu de normale vragen gesteld zullen worden, het blijft namelijk wel een sollicitatiegesprek. Extra voorbereidingen moet je ook treffen. Het is namelijk al spannend genoeg. Volg onze tips hieronder:

 1. Test van te voren de techniek
  Het eerste wat je doet en ook het belangrijkste is het testen van de programma’s waar je de conference call mee hebt. Afhankelijk van het bedrijf kunnen ze bijvoorbeeld gebruik maken van Microsoft Teams, Zoom, Google Hangouts of een ander videobel programma. Zorg er voor dat je bekend raakt met de online omgeving en vraag eventueel een handleiding op zodat je weet wat je moet doen. Test tevens je camera en microfoon goed uit.

 2. Gebruik daglicht
  Zorg voor natuurlijk licht in de ruimte en op je gezicht valt zodat je goed zichtbaar bent. Of laat een lamp in je gezicht schijnen, maar niet achter je. Dan krijg je hele nare schaduweffecten. Zorg verder dat een laptop op ooghoogte staat. Bij een smartphone kun je een statief gebruiken.

 3. Zoek een rustige plek op
  Vermijd een luidruchtige of drukke omgeving. Ook is het erg prettig dat wanneer je video belt je een rustige achtergrond op zoekt en kleding aan trekt die niet al te veel afleid. Zet ook alle notificaties uit op je laptop, computer of tablet en zet ook je telefoon uit voor eventuele gesprekken of meldingen.

 4. Leg alles ruim op tijd klaar
  Alles wat je klaar wilt leggen met betrekking tot de voorbereiding wil je nog voordat je online gaat inloggen klaar leggen. Zorg voor pen en papier zodat je vragen kunt opschrijven, wanneer je deze tijdens het gesprek uittypt zorgt dit voor storende achtergrondgeluiden. Zorg er ook voor dat je je cv en motivatiebrief klaar hebt liggen samen met eventuele info over het bedrijf. Wanneer er dan eventuele vragen komen heb je alle gegevens al binnen handbereik.

 5. Zorg dat je een aantal minuten van te voren online bent
  Geef jezelf de rust en tijd en zorg er voor dat je een paar minuten van te voren online bent. Dan weet je zeker dat jullie op tijd kunnen beginnen.

 6. Geef aan dat dit nieuw is
  Als laatste is het belangrijk om het aan je gesprekspartners te vertellen dat deze manier van online kennis maken nieuw voor je is. Het klinkt misschien vanzelfsprekend maar creëert een betere band met de persoon die het gesprek voert. Tevens zorgt het ook voor meer begrip mocht er technisch iets mis gaan of je wat zenuwachtiger overkomt.

 7. Zorg dat je spelregels afspreekt
  Wanneer je gesprekspartner dit niet zelf aankaart zorg er dan voor dat je voordat je het gesprek echt begint weet wie wie terugbelt mocht de verbinding onverhoopt wegvallen. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Veel succes met online solliciteren!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?