Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
23-08-2018

Tips voor een sollicitatiegesprek via Skype


Sollicitatiegesprekken via Skype komen steeds vaker voor. Het is belangrijk om goed voorbereid en met vertrouwen zo'n gesprek in te gaan.

 1. Dress for success
  Kleed je op dezelfde manier als voor een 'gewoon' sollicitatiegesprek. Daarmee stel je je op de juiste manier op en voorkom je genante situaties als je halverwege het gesprek moet gaan verzitten of moet opstaan. Donkere kleuren doen het altijd goed. Spierwit en overdreven drukke dessins moet je vermijden. Hoogglans lippenstift en opzichtige sieraden kunnen ook afleiden.
 2. Maak oogcontact met je gesprekspartner
  Kijk recht in de camera en niet naar je eigen gezicht op het scherm. Zo kom je geïnteresseerd over en lijkt het alsof je je gesprekspartner recht in de ogen kijkt. Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten, maar als je iets voorover buigt naar de camera, is er meer oogcontact mogelijk en kan je gesprekspartner je gezichtsuitdrukking beter zien.
 3. Zorg voor een goede setting van het gesprek
  Zorg voor een gespreksruimte zonder afleiding, die er zakelijk uitziet, met een effen of neutrale achtergrond. Controleer voorafgaand aan het gesprek de lichtinval om te voorkomen dat er schaduw op je valt en zorg ervoor dat je gelaatskleur goed uitkomt in het licht.
 4. Houd rekening met technische problemen
  Test je apparatuur ruim van tevoren en ook vlak voor aanvang van het sollicitatiegesprek
  Vraag je gesprekspartner om de vraag te herhalen als de verbinding slecht is of bij andere storingen of ruis. Meld het als het probleem aanhoudt en maak opnieuw verbinding zodat je geen belangrijke informatie mist. Let erop hoe snel je spreekt en hoe je stem klinkt, zodat je ook merkt wanneer er vertraging in de communicatie is. Door af en toe instemmend te 'hummen' of 'ja' te zeggen, laat je je gesprekspartner weten dat je hem/haar goed verstaat.
 5. Rond het gesprek goed af
  Net zoals met een 'gewoon' sollicitatiegesprek moet je aan het eind van het gesprek je belangrijkste punten samenvatten en je gesprekspartner bedanken voor zijn of haar tijd. Bevestig ook eventuele vervolgstappen.

Andere zaken om op te letten

Je gebruikersnaam - wat is de eerste indruk die hiermee wordt gewekt? Zet je je hiermee neer als een professional?

Lichaamstaal - ga niet te ver van de camera af zitten en zorg ervoor dat je bovenarmen in beeld komen. Zorg er ook voor dat er wat ruimte is boven je hoofd, zodat je lichaamstaal goed bij je gesprekspartner overkomt.

Onderbrekingen - laat de mensen om je heen weten dat je een sollicitatiegesprek hebt, zodat je niet wordt gestoord.

Documenten - zorg ervoor dat je een geprinte versie van je cv en eventuele andere benodigde documenten bij de hand hebt. Houd je e-mail open voor het geval je documenten moet uitwisselen met je gesprekspartner.

Koptelefoon - is betrouwbaarder dan speakers en geeft minder ruis. Gebruik geen opvallende koptelefoon, zodat je gesprekspartner hierdoor niet afgeleid kan worden.

Bron : Robert Walters

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?