Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
20-09-2018

Tips om pestkoppen te stoppen


Pesten op het werk, de kans dat je ermee te maken hebt is wel 16%. De volgende tips kunnen je helpen het pestgedrag te laten stoppen. Of jij nou zelf het slachtoffer bent of een collega.

 1. Wees assertief
  Kom op voor jezelf! Dit is niet voor iedereen even makkelijk, maar onmogelijk is het zeker niet. Ontwijk die pestende collega niet, maar kijk hem/haar recht in de ogen. Hiermee straal je kracht uit en elimineer je jezelf als potentieel slachtoffer.
 2. Ga het gesprek aan
  Ga het gesprek aan. Natuurlijk niet in het heetst van de strijd, maar wacht een paar dagen. Vraag op de man af waarom hij/zij zich zo gedraagt tegen jou, dat je niet weet hoe je hier mee om moet gaan en wat hij/zij hiermee bedoelt. En laat hierna een stilte vallen. De ander zal zich ongemakkelijk voelen bij de vraag. Zorg ervoor dat je de controle houdt over het gesprek en dat het beëindigen van het gesprek vanuit jou komt. Probeer rustig en krachtig te blijven en stel je niet vijandig op.
 3. Tot hier en niet verder
  Trek voor jezelf een grens. Assertiviteit is een goede eigenschap, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je voortdurend op je tenen loopt en van je af moet bijten. Blijf vooral jezelf en durf te handelen naar wat de situatie van je vraagt. Als de situatie niet verandert kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om met de vertrouwenspersoon in gesprek te gaan.
 4. Schakel een bemiddelaar in
  Probeer het altijd eerst zelf op te lossen. Maar mocht dit niet lukken, wees dan niet bang om hulp in te schakelen. Bemiddeling kan nooit kwaad.
 5. Leg het vast
  Het klinkt misschien wat kinderachtig en onnodig, maar het is voor alle partijen van belang dat pestgedrag wordt vastgelegd. Zie jij pestgedrag richting een collega of voel jij jezelf gepest, maak hiervan melding bij je leidinggevende of vertrouwenspersoon en doe dit schriftelijk, bijvoorbeeld per e-mail.
  Een werkgever dient de eventuele klachten over pesten en de maatregelen die wel of niet genomen zijn vast te leggen. De werkgever heeft immers een wettelijke zorgplicht. Mondelinge gesprekken kunnen achteraf in een gerechtelijke (schade)procedure mogelijk niet bewezen worden.
 6. Laat het niet sudderen
  Wat je ook doet, wacht er niet te lang mee. Pesterijen kunnen grote gevolgen met zich meebrengen en men kan hier letterlijk ziek van worden. Wacht dus niet, maar onderneem direct actie. Zorg dat je de regie houdt over jezelf en de situatie.

Bron: Driessen HRM

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?