Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
07-08-2020

Tips bij thuiswerken in de hitte


De komende dagen loopt het kwik weer op en hebben we zelfs tropische temperaturen in het vooruitzicht. Veel mensen verlangen op deze dagen naar het door airconditioning gekoelde kantoor. Hoe kan thuiswerkend Nederland zich het beste voorbereiden op de hitte en toch productief blijven?

De meeste tips zijn bekend: draag dunne kleding, vermijd inspanning, zet ramen tegen elkaar open om het door te laten tochten, overdag zo veel mogelijk de gordijnen dicht om de warmte buiten te houden en een ventilator gebruiken. Overigens kun je de vaak gehoorde tip om er een fles bevroren water voor te zetten beter niet toepassen. Daarmee verhoog je de luchtvochtigheid in huis en daardoor wordt het alleen maar klam en benauwd.

Dagrooster aanpassen
Als je het thuis onbehaaglijk warm hebt, kun je misschien je dagrooster aanpassen. Begin vroeger en neem een langere pauze op he heetst van de dag. Misschien is werken van 8:00 tot 12:00 uur en/of van 16:00 tot 19:00 uur mogelijk.

Veel drinken
Bij hoge temperaturen is het heel belangrijk dat je genoeg blijft drinken: de beste manier om je warmte kwijt te raken is namelijk door te zweten. Je moet voldoende vocht hebben om te kunnen transpireren. Daarbij moet je al snel denken aan een halve liter tot een liter extra per dag.

Ga naar buiten
Een minder voor de hand liggende tip: ga naar buiten. Er zijn veel mensen die bij warm weer graag de koelte opzoeken. Het nadeel is dan dat het lichaam zich niet aanpast. Je moet juist zorgen dat je je af en toe blootstelt aan de warmte, dan gaat je lichaam daar eerder op reageren. Dat blokje om buiten, als pauze tijdens je werkdag? Gewoon blijven doen dus.

Koelen
Ook een voetenbadje onder je bureau of een koude doek in de nek kan helpen om af te koelen.

Schiet niet in de stress
Er zijn mensen die min of meer in de stress schieten bij het idee dat het 35 graden wordt en daardoor niet goed slapen en bang zijn dat ze slecht functioneren. Dan beland je in een vicieuze cirkel. Het is een uitdaging om zo ontspannen mogelijk te blijven, mee te bewegen met het weer - je kunt er toch niets aan veranderen - en niet in de stress te schieten.

De echte oplossing voor hitte in het thuiskantoor is misschien dus toch: ga een dagje afkoelen op het werk. Maar niet allemaal tegelijk, natuurlijk.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?