Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Blog
10-01-2024

Terug naar de basis: waarom is vitaliteit zo belangrijk?

Na alle tips over de feestdagen is het tijd om terug te gaan naar waar deze nieuwsbrief vooral omdraait: vitaliteit! Vitaliteit is een ruim begrip en is verweven met ons hele leven.

Als vitaliteitscoach richt ik me met name op vitaliteit op de werkvloer, maar zoals je waarschijnlijk al gezien hebt, deel ik ook regelmatig tips over vitaliteit die vooral over privézaken gaan. Logisch ook, want vitaliteit draait niet alleen om de uren die je op je werk doorbrengt.

Nu zou ik graag een definitie van “vitaliteit” willen geven, maar gek genoeg komt het woord niet voor in de Dikke van Dale. Het is echter algemeen aanvaard dat vitaliteit gaat over de mate waarin iemand krachtig en energiek is. Of uitgebreider – met dank aan ChatGPT:
Vitaliteit verwijst naar de algemene gezondheid en levenskracht van een individu of een organisme. Het is een term die wordt gebruikt om de mate van energie, veerkracht en levenslust aan te duiden. Een vitaal persoon voelt zich over het algemeen energiek, gezond en in staat om de uitdagingen van het dagelijks leven aan te gaan.

Vitaliteit heeft betrekking op verschillende aspecten van het welzijn, waaronder fysieke gezondheid, mentale veerkracht, emotioneel welbevinden en soms ook spirituele aspecten. Een gezonde levensstijl, regelmatige lichaamsbeweging, een gebalanceerd dieet, voldoende slaap en het omgaan met stress kunnen allemaal bijdragen aan het bevorderen van vitaliteit.

Met deze uitgebreide omschrijving in het achterhoofd gaan we kijken naar het belang van vitaliteit voor bedrijven. Waarom zou je je hier als werkgever mee bezig houden? En waarom zou je investeren in vitaliteit?

Vitaliteit voor bedrijven

Vitale werknemers zijn productiever op hun werk. Bovendien werken ze effectiever en zijn ze creatiever, vrolijker en minder gestrest.

Uit onderzoek van het World Economic Forum blijkt dat medewerkers met een goede gezondheid gemiddeld 83% productief zijn, terwijl medewerkers met een gemiddelde gezondheid 75% productief zijn en medewerkers met een slechte gezondheid slechts 65%. Veelzeggende cijfers!

De lijst met voordelen van vitale medewerkers is lang.  Ik zet de meest in het oog springende voordelen voor bedrijven op een rijtje:

 • Verhoogde productiviteit: Medewerkers die zich vitaal voelen, hebben over het algemeen meer energie en motivatie. Dit vertaalt zich naar hogere productiviteit en betere prestaties op de werkvloer.
 • Minder verzuim: Een gezonde levensstijl en aandacht voor vitaliteit kunnen leiden tot verminderd ziekteverzuim. Gezonde werknemers zijn minder vaak ziek en herstellen sneller, wat leidt tot continuïteit in werkzaamheden.
 • Hogere betrokkenheid: Bedrijven die investeren in vitaliteitsprogramma's laten zien dat ze waarde hechten aan het welzijn van hun werknemers. Dit draagt bij aan een hogere mate van betrokkenheid en loyaliteit van medewerkers.
 • Verbeterde mentale gezondheid: Vitaliteitsprogramma's kunnen aandacht besteden aan aspecten zoals stressmanagement en mindfulness, wat kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid van werknemers.
 • Talent aantrekken en behouden: In een competitieve arbeidsmarkt kan een focus op vitaliteit het imago van een bedrijf verbeteren en helpen bij het aantrekken en behouden van getalenteerde medewerkers.
 • Kostenbesparing op de lange termijn: Door te investeren in preventieve gezondheidsmaatregelen kunnen bedrijven op lange termijn kosten besparen op ziektekosten en verzuim.
 • Innovatie en creativiteit: Fysieke activiteit en een gezonde levensstijl kunnen de hersenfunctie stimuleren, wat op zijn beurt innovatie en creativiteit kan bevorderen bij medewerkers.
 • Bedrijfscultuur: Vitaliteit kan een positieve bedrijfscultuur bevorderen waarin gezondheid en welzijn centraal staan. Dit kan een positieve invloed hebben op de algehele werksfeer.

Je ziet, redenen genoeg om aan de slag te gaan met vitaliteit!

Investeren in vitaliteit

Als expert op het gebied van beweging, leefstijl en gezondheid kan ik niet vaak genoeg benadrukken hoe veel een investering in de vitaliteit van jouw medewerkers kan opleveren voor het bedrijf. Niet alleen het ziekteverzuim daalt, maar ook de gewerkte uren worden productiever.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat iedere euro die in vitaliteit geïnvesteerd wordt, drie keer wordt terugverdiend. Natuurlijk kan dit alleen met een goed doordacht plan. Vitaliteit vereist een lange adem en doorzettingsvermogen. Laat het geen onderbelicht onderwerp zijn, maar zorg dat er binnen jouw bedrijf iemand mee aan de slag gaat die op de lange termijn aandacht kan blijven besteden aan de diverse aspecten van vitaliteit.

Meer weten?

Natuurlijk deel ik graag tips met je in mijn nieuwsbrieven. De komende weken licht ik een aantal tips uit die iedereen kan doorvoeren. Heb je specifieke vragen over vitaliteit, wil je graag hulp of vraag je je af wat een vitaliteitscoach bij jou op het werk kan betekenen? Mijn inbox staat open!

Kelly Stessen is een expert in beweeg- en eetgedrag, energiebooster en personal trainer. Ze is ervan overtuigd dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan meer levensgeluk en het is haar passie om met haar bedrijf Stessen Sport en Coaching zowel bedrijven als particulieren te helpen bij het vinden van de juiste balans tussen genieten en gezondheid.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?