Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
08-02-2019

Studierichting bepaalt kansen op arbeidsmarkt

Hbo-opleidingen met een goede startpositie op de arbeidsmarkt, hebben ook na tien jaar goede baanperspectieven. Echter zijn er grote verschillen in de arbeidsmarktpositie van hbo’ers. Afgestudeerden van tweedegraads lerarenopleidingen starten met de beste positie op de arbeidsmarkt. Zij vinden snel een baan en het uurloon en jaarinkomen zijn zeer goed.

‘De kansen op de arbeidsmarkt na een hbo-studie zijn heel verschillend’, zegt Michel van Smoorenburg, arbeidsmarktanalist bij UWV. ‘De gemaakte studiekeuze is van invloed op hoe snel je een baan vindt, of dat in de juiste studierichting is en op welk niveau, maar ook tegen welk salaris. De gekozen studie bepaalt ook na tien jaar nog het succes op de arbeidsmarkt. Dat maakt de gemaakte studiekeuze steeds belangrijker.’

Meest kansrijke hbo opleidingen
 • Lerarenopleiding wiskunde
 • Lerarenopleiding techniekvakken
 • Lerarenopleiding Nederlands
 • Lerarenopleiding natuur-/scheikunde
 • Lerarenopleiding economie

Ook met een technische hbo-opleidingen heb je veel succes op de arbeidsmarkt. Na een studie elektrotechniek, werktuigbouwkunde, technische bedrijfskunde en mechatronica bijvoorbeeld. Ook de opleidingen ict, informatica, verpleegkunde, mondzorgkunde en verloskunde scoren goed.

Minder kansrijk hbo opleidingen
 • Kunstacademie
 • Muziek
 • Dans 
 • Toerisme
 • European studies


De startpositie op de arbeidsmarkt is minder kansrijk voor afgestudeerden kunstacademie, dans, muziek of toneel. Als voorbeeld doet de helft van de afgestudeerden aan de kunstacademie er langer dan 43 maanden over om een baan op niveau te vinden.

Startpositie wo-opleidingen

Bij de start op de arbeidsmarkt hebben afgestudeerden van accounting de meest kansrijke arbeidsmarktpositie, gevolgd door econometrie en tandheelkunde. Archeologie heeft een minder kansrijke startpositie. Daaropvolgend zijn letterkunde en kunst- en cultuurstudies zoals kunstgeschiedenis of theaterwetenschappen.

Bron: UWV

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?