Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
13-05-2015

Sollicitatietip: Maak eens een SWOT analyse !

Je bent op zoek naar een baan en hebt nu al nagedacht waar je goed en minder goed in bent, maar heb je er ook aan gedacht om je kennis, ervaringen, competenties en persoonlijkheid om te zetten in sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen? 

Middels een persoonlijke SWOT analyse breng jij je mogelijkheden op de arbeidsmarkt in kaart. Zo leer jij wie je bent en welke functie het beste bij jou past. Via het opstellen van een SWOT analyse kun je dus kwalitatief beter solliciteren, maar hoe stel je SWOT analyse op?

 

 1. Sterkten vs kansen
  In dit kwadrant worden je sterkte punten gekoppeld aan de kansen die de markt heeft. Zijn er kansen op gebieden waar jij sterk in bent? Dan is dit positief en hoort hier een offensieve strategische keuze bij. De kansen en sterktes moeten worden uitgebuit. Hoe maak je gebruik van sterkte A om in te spelen op kans B?
 2. Zwakten vs kansen
  In dit kwadrant worden je zwakte punten in verband gebracht met de kansen van de markt. Wanneer een kans zich voordoet op een gebied waarop jij zwak presteert, dan vereist dit inspanningen om ervoor te zorgen dat deze zwakte wordt opgeheven, zodat je kunt profiteren van de situatie. Strategisch gezien moeten zwaktes worden omgebogen en verbeterd, met andere woorden: Hoe versterk je zwakte A om in te spelen op kans B?
 3. Sterkten vs bedreigingen
  In het derde kwadrant worden je sterkte punten gekoppeld aan de bedreigingen van de markt. Een bedreiging kan wellicht naast zich neer worden gelegd, doordat je op hetzelfde vlak een sterkte hebt. De bijbehorende strategie hierbij is defensief. Zorg dat je sterktes worden benadrukt: Hoe maak gebruik van sterkte B om bedreiging A af te weren?
 4. Zwakten vs bedreigingen
  Het laatste kwadrant brengt zwakten in verband met bedreigingen. Het is in deze fase belangrijk om te overleven. Probeer, indien mogelijk, je zwakte om te zetten in een sterkte, zodat je positionering verbetert. De noodzaak tot actie is groot. In dit kwadrant komt veelal het kernprobleem naar voren. Hoe versterkt je zwakte B om bedreiging A af te weren?

Vanuit de bovenstaande strategievragen per kwadrant is het nu de bedoeling om een aantal strategische opties te formuleren. Dit zijn mogelijkheden om jouw sollicitatieproces te beïnvloeden. Het maken van de juiste keuze is nu van cruciaal belang. Bekijk bij het maken van een keuze goed naar je interesses en mogelijkheden om aan een baan te komen.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?