Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
SWOT analyse
Nieuws
27-03-2024

Sollicitatietip: Maak eens een SWOT-analyse!

Je bent op zoek naar een baan en hebt nu al nagedacht waar je goed en minder goed in bent, maar heb je er ook aan gedacht om je kennis, ervaringen, competenties en persoonlijkheid om te zetten in sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen? 

Middels een persoonlijke SWOT-analyse breng jij je mogelijkheden op de arbeidsmarkt in kaart. Zo leer jij wie je bent en welke functie het beste bij jou past. Via het opstellen van een SWOT-analyse kun je dus kwalitatief beter solliciteren, maar hoe stel je dit op?

1. Sterktes v.s. kansen

In dit kwadrant worden je sterkte punten gekoppeld aan de kansen die de markt heeft. Zijn er kansen op gebieden waar jij sterk in bent?

Voorbeeld: Je hebt sterke communicatieve vaardigheden en er zijn veel vacatures in de marketingsector die om uitstekende communicatie vragen. Je kunt overwegen om je sterke communicatieve vaardigheden te benadrukken in je sollicitaties voor marketingfuncties, omdat dit je een voorsprong kan geven in het sollicitatieproces.

2. Zwaktes v.s. kansen

In dit kwadrant worden je zwakte punten in verband gebracht met de kansen van de markt. Wanneer een kans zich voordoet op een gebied waarop jij zwak presteert, dan vereist dit inspanningen om ervoor te zorgen dat deze zwakte wordt opgeheven, zodat je kunt profiteren van de situatie.

Voorbeeld: Je hebt beperkte ervaring met het gebruik van bepaalde softwareprogramma's die vaak worden genoemd in vacatures voor administratieve functies. Als je merkt dat er veel kansen zijn in de administratieve sector, zou je kunnen investeren in het leren van die specifieke software om je kansen op een baan te vergroten.

3 Sterktes v.s. bedreigingen

In het derde kwadrant worden je sterkte punten gekoppeld aan de bedreigingen van de markt. Een bedreiging kan wellicht naast zich neer worden gelegd, doordat je op hetzelfde vlak een sterkte hebt. De bijbehorende strategie hierbij is defensief.

Voorbeeld: Je hebt een uitgebreid netwerk in de IT-sector, maar er is een algemene daling van de vraag naar IT-personeel vanwege technologische veranderingen. In plaats van je zorgen te maken over deze bedreiging, kun je je richten op het benadrukken van je sterke netwerk en ervaring in je sollicitatie, wat je een voordeel kan geven ten opzichte van andere kandidaten.

4. Zwaktes v.s. bedreigingen

Het laatste kwadrant brengt zwakten in verband met bedreigingen. Het is in deze fase belangrijk om te overleven. Probeer, indien mogelijk, je zwakte om te zetten in een sterkte, zodat je positionering verbetert.

Voorbeeld: Je hebt een zwakke beheersing van een tweede taal die vaak wordt gevraagd in internationale bedrijfsomgevingen, en er is een toenemende trend om meertaligheid te eisen in vacatures. Om deze bedreiging te weerstaan, zou je kunnen besluiten om een taalcursus te volgen om je vaardigheden te verbeteren en je concurrentievermogen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Vanuit de bovenstaande strategievragen per kwadrant is het nu de bedoeling om een aantal strategische opties te formuleren. Dit zijn mogelijkheden om jouw sollicitatieproces te beïnvloeden. Het maken van de juiste keuze is nu van cruciaal belang. Bekijk bij het maken van een keuze goed naar je interesses en mogelijkheden om aan een baan te komen.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?