Sollicitatietip: Dit doe je na een afwijzing ..
Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: een afwijzing. Weer niet uitgenodigd voor een gesprek om je te bewijzen. Of je komt tot de laatste ronde….. en dan kiezen ze toch voor die andere kandidaat. Je voelt je de eeuwige nummer 2. Maar bij het solliciteren naar je droombaan horen helaas afwijzingen.
Hoe je deze afwijzingen zoveel mogelijk kunt beperken? Leer ervan en vraag de juiste feedback. En laat je vooral niet afschepen met een makkelijk antwoord ‘We hebben gewoon iemand anders gekozen’.
Goede feedback ontvangen waar je iets aan hebt
- Je praat te veel waardoor de werkgever niet alle vragen kan stellen of de juiste informatie te horen krijgt
- Je komt gereserveerd over en lijkt niet enthousiast over de baan
- Je bent ongepast assertief
- Je bagatelliseert je sterke punten
- Je weet je gedane werkervaring niet te vertalen naar iets wat interessant is voor de werkgever
Feedback vragen
Om goede, volledige feedback te ontvangen na een afwijzing moet je de juiste vragen stellen. Let hierbij op de volgende punten:
- Vraag om enkele punten die je kunt verbeteren voor een volgend sollicitatiegesprek (in plaats van ‘’Waarom ben ik het niet geworden?’’ of ‘’wat heb ik verkeerd gedaan?’’, dat is te assertief);
- Luister goed, maak notities en reflecteer naderhand wat je hebt gehoord.
- Krijg je (ongeveer) dezelfde adviezen na verschillende sollicitaties? Dan weet je waaraan je moet werken;
- Feedback vragen maakt vaak een goede indruk. En wie weet, belt de werkgever je wel terug als hij weer een geschikte baan heeft.
GO FOR IT!
Niks opgeven, dat is geen optie. Maak van de gekregen feedback je kracht en verbeter jezelf. Vooruitgang gaat vooral om het maken van kleine, positieve veranderingen telkens als je jezelf presenteert.
Bron: Leren van een afwijzing na een sollicitatie kan met goede feedback